Bedřichov spustil nový informační systém pro řidiče

fotografie autora Petr Dostál publikováno 18.02.2024 07:00
Bedřichov

V zimě bývají pro horská střediska dopravní zácpy běžnou věcí. Nezřídka musí policisté vjezd do obcí dokonce přímo zakazovat. V Bedřichově teď spustili systém, který má vzniku takových situací bránit.

Cílem je informovaný řidič

Nově spuštěný informační systém si klade za cíl poskytnout řidičům přehledné informace o volných parkovacích kapacitách přímo v Bedřichově, ale také v Janově nad Nisou. Ty jsou nyní zobrazovány jak na informačních tabulích na všech příjezdech do obcí, ale také na webových stránkách, což řidičům umožní zkontrolovat si situaci předem.

Zodpovědní řidiči, kteří si situaci skutečně zkontrolují a zjistí, že již není možné v cíli jejich cesty zaparkovat, potom nebudou situaci ještě zhoršovat a ulehčí tak situaci policistům a strážníkům. Systém přitom neobsahuje jen informaci o volných parkovacích místech, ale informuje také o změnách v dopravním značení.

Společný projekt Libereckého kraje a obcí

Celý systém v hodnotě 12 milionů korun vznikl jako společný projekt Libereckého kraje a zmíněných obcí. Realizace projektu se chopila firma Cross Zlín a významnou část nákladů potom zaplatila dotace Evropské unie. Celý systém je navíc připraven na rozšíření o další obce a areály v regionu.

Pro obce i kraj bude systém navíc sloužit i jako důležitý zdroj informací potřebných pro plánování dalších investic a rozvoje. Jednou z takových uvažovaných investic je i vybudování záchytného parkoviště pro auta nezodpovědných lyžařů, kteří zaparkují na místech, kde je to dočasně zakázáno.

Bez pomoci řidičů to nepůjde

Sebelepší informační systém však nebude mít valný efekt, pokud jej řidiči nebudou využívat a respektovat všechny změny, o kterých bude informovat. Již během prvního víkendu, kdy byl systém funkční, se ukázalo, že řada řidičů nerespektuje dopravní značení a komplikuje tak práci státní i obecní policie při řízení dopravy. Policisté i zástupci obcí proto apelují na všechny řidiče, aby respektovali všechny dočasné změny značení i pokyny policistů.

Velkým zátěžovým testem bude systém procházet nejen o víkendech s krásným počasím, ale také v době, kdy se v Bedřichově budou konat hromadné akce jako je známá Jizerská 50. Hlavní motivací je zjednodušit život obci, policistům, strážníkům a v neposlední řadě také samotným řidičům i návštěvníkům Bedřichova a okolí.

O podobný systém projevily zájem i samosprávy dalších měst a obcí v turisticky frekventovaných místech. Snad se tedy v budoucnu dočkáme v této oblasti stále lepších služeb.

Mohlo by Vás zajímat

Dřepčík
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Dřepčíků se zbavte dřív, než vám zničí zeleninu: Jak je poznat a jak se jich zbavit?

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

zavřít reklamu
×
Reklama