První cestovní kancelář? Už v roce 1841 proběhla první organizovaná výprava s cestovní kanceláří

fotografie autora Petr Dostál publikováno 23.02.2024 07:00
Parní lokomotiva

Někdo vyráží na cesty nejraději po své vlastní ose, jiný se nechá vést delegáty z cestovní kanceláře. Pokud je váš případ ten druhý, potom vás bude možná zajímat, kdy takové organizované cestování vlastně začalo.

Krátký výlet vlakem

Podíváme se trochu do historie. Za zrodem úplně první cestovní kanceláře stojí jistý Angličan jménem Thomas Cook. Je baptistickým kazatelem, a i proto patří k ostrým bojovníkům proti alkoholu a alkoholismu, který se v 19. století v Anglii dost rozmáhá hlavně mezi dělníky kvůli špatným životním podmínkám. Cook se řadí k aktivním turistům. Když jednou jde pěšky z Market Harborough do Leicesteru, napadne ho, že právě výlety se mohou stát příjemným zážitkem. Dělníkům i spoustě dalších lidí pomohou najít zajímavější životní program, než je popíjení po hospodách. Zkusí tedy zorganizovat podobnou akci. Díky němu vyjede 5. července 1841 celkem 540 účastníků na dvaceti kilometrovou cestu z Leicesteru do Loughborough. Využijí k tomu vlak, který tehdy patří k technickým novinkám a mnoho lidí se s ním chce seznámit.

První cesta kolem světa

Každý, kdo tehdy s Cookem cestuje, zaplatí rovný šilink a dostane za to jízdenku s malým občerstvením na cestu, které tvoří hrnek čaje a chléb se šunkou. Slaví úspěch. Jde o dobrý nápad, ze které má profit on i železnice. Proto se dohodne s provozovatelem železnice, a to společností Midland Counties Railway. Dostane od ní určité procento zisku z prodaných vlakových jízdenek.

Globus

Začíná organizovat další výlety, zatím do nepříliš vzdáleného okolí. Později ale má stále větší ambice, třeba 17. května 1861 už uspořádá výpravu do Paříže, během které klienti cestují nejen vlakem, ale také lodí přes kanál La Manche. Cesty do zahraničí přibývají a v roce 1872 se největším počinem stává putování kolem světa trvající 222 dní.

Vydejte se i za chladem

Cookovým příkladem se postupně začínají řídit i ostatní. Organizování domácích i zahraničních zájezdů se stává zajímavým obchodem. Dnes mezi cestovkami panuje silná konkurence, notné šrámy organizovanému cestování zasadilo covidové období. Pokud se rozhodnete s nějakou cestovkou někam vydat, mějte na paměti, že taková firma má mít k provozování své živnosti koncesi a pojištění proti úpadku. Také přispívá do Garančního fondu cestovních kanceláří. Vždy si to ověřte. Vyplatí se také mrknout na recenze klientů, to vám také leccos prozradí. Užitečné je udělat si srovnání, rozhodně na internetu neklikněte na první nabídku, která vám přijde pod ruku. Možnosti jsou bohaté, lze se vydat jet kamkoliv se vám zachce. Nejenom k moři, ale i do chladnějších destinací nebo za pozorováním polární záře, za potápěním nebo jiným sportem. To je třeba letos in.

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

zavřít reklamu
×
Reklama