House sitting aneb nový trend v cestování: Chcete bydlet zadarmo za hlídání domu?

fotografie autora Petr Dostál publikováno 24.02.2024 08:00
house sitting

Chcete při cestování maximálně ušetřit? Potom můžete zvolit cestování ve formě tzv. house sitting. Co si pod tím vlastně představit? Jednoduše budete hlídat dům někomu, kdo se vydal na dovolenou.

Zavážete se ke službě

Kouzlo tkví v tom, že ušetříte peníze, které byste jinak museli vydat za ubytování. Obvykle bydlíte zadarmo nebo za to, že zajistíte majiteli domu určitou službu. Může to být třeba hlídání domácích mazlíčků, které si dotyčný nemohl vzít s sebou na cesty a nechtěl je dávat do různých zvířecích hotelů, protože jsou zvyklí na domácí prostředí. Další možností je například, že se zavážete k tomu, že dům budete pravidelně uklízet nebo pečovat o přilehlou zahradu. Trend tohoto ubytování roste, až 44 % zájemců o house sitting najde hlídače online, asi 6 % v místní reklamě.

Autentické prostředí

Výhodou je, že budete bydlet přímo v místním domě, nasávat autentickou atmosféru lokality. Snáz se tak seznámíte s místními lidmi, například se sousedy, s lidmi v nedalekém obchodě. Od majitelů domu třeba dostanete tipy, kam se v okolí vydat, kde je něco zajímavého, která místní hospůdka je nejlepší. Mnohem více tak poznáte zemi, do které jste se vydali. Váš pobyt bude mnohem autentičtější, než to bývá v hotelu. Tam sice dostanete zpravidla perfektní servis, ale zase jde většinou o dost odcizené prostředí. Tipy místních, kam vyrazit, jsou také mnohem cennější a autentičtější než ty uváděné v turistických průvodcích.

pes

Všechno je o komunikaci

Co může být problémem při house sitting? Třeba už nechuť pustit někoho cizího do svého domu, když tam nejste. U nás si totiž soukromí značně chráníme. A opačně, pokud k někomu vyrazíte, může být problémem se přizpůsobit. I v případě, že jste o sobě přesvědčení, že jste otevření všem možným novým věcem, ukáže se, že pro vás bude neskousnutelný fakt, že někdo cizí je u vás doma a vy zase u někoho cizího v bytě či domě. Chce to vzájemný respekt a důvěru. Nezvládne to každý. Důležitá je také výměna informací, pokud je cenou za house sitting nějaká služba, třeba péče o zahradu. Musíte se třeba podrobně seznámit s používáním travní sekačky, aby se vaší vinou nerozbila.

Vzájemná výměna

Možná někteří z vás viděli americký romantický film Prázdniny z roku 2006, který se v současnosti už považuje téměř za legendu. Jestliže jste neměli to štěstí, určitě vás bude zajímat, o jaký snímek se jedná, a proč ho zmiňujeme právě v souvislosti s tímto v minulých letech i letošním roce velmi žhavým trendem ubytování. Děj spočívá v tom, že si dvě ženy na určitou dobu vzájemně vymění svoje domovy. V kostce to popisuje další variantu tohoto trendu, a sice house swapping. Spočívá v tom, že se třeba domluvíte s nějakou rodinou dejme tomu ze sousedního Rakouska a oni vám poskytnou v létě třeba na 14 dní svůj byt či dům a vy jim na oplátku na tuto dobu přenecháte ten svůj. Zní to jednoduše a je to cesta k novým přátelstvím, ale nehodí se to také úplně pro každého.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

hybrid
publikováno 20. 5. 2024 autor David Vanda

Vyjde vás údržba hybridu dráž než v případě spalovacího motoru?

zavřít reklamu
×
Reklama