Vánoce na cestách: aneb Štědrý den trochu jinak

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 03.03.2024 07:30
Vánoce v dodávce

Pokud také patříte k milovníkům vánočních svátků, představa o jejich trávení na cestách se vám možná na první pohled nebude zdát jako to pravé ořechové. Avšak tento způsob ukrývá spousty, na první pohled skrytých, dárečků.

Svátky nekonečných povinností

Ať už dárky přinese Ježíšek, Santa Claus, Děda Mráz, Vánoční muž, nebo Skřítci, Vánoce by v každé zemi měly být svátky pohody, klidu a splněných přání. U nás k nim neodmyslitelně patří tradiční zvyky jako jsou štědrovečerní večeře, dárky, stromeček, cukroví a tak dále. Ve skutečnosti však v mnoha domácnostech znamenají spoustu povinností. Od úklidu celého domu, obstarávaní mnoha dárků, pečení tuny cukroví až po půldenní chystání večeře pro celou rodinu. Vše je nakonec zakončeno povánočním maratonem návštěv. Na konci svátků je člověk vlastně rád, že je to všechno za ním a může si konečně odpočinout.

Vánoce

Pravá podstata Vánoc

Zkuste si představit, že byste pro změnu jednou tento krásný čas prožili bez všech těchto nucených návyků dnešní doby a vrátili se v čase zpátky, kdy Vánoce byly především časem odpočinku v kruhu našich nejbližších. Možná právě tehdy byste si uvědomili jejich pravý smysl. Několikadenní a v některých případech týdenní přípravy se rázem smrsknou na pár hodin, během kterých stihnete vše podstatné. Zakoupené dárky zase jednou pro změnu nezapadnou v hromadě ostatních, nekonečná příprava večeře najednou nebude trvat celé odpoledne a vyčerpávající úklid domu letos není prostě potřeba.

Čas jen pro vaše nejbližší

Ušetřený čas věnujte své rodině a využijte ho například na dopolední procházku po pláži, nebo návštěvu města. Zvláště v cizích zemích je zajímavé vydat se mezi lidi a pozorovat různé pojetí těchto nádherných svátků. Můžete ochutnat místní speciality, které u nás doma v tento čas nikde nekoupíte a obdivovat zcela jiný typ vánoční výzdoby. Celý den tak lze prožít v klidu a příjemné atmosféře.

Vánoce na cestách: aneb Štědrý den trochu jinak

Mezi ostatními, či na samotě

Jednou z velkých výhod je volba místa. Je pouze a jen na vás, kde se rozhodnete strávit 24. prosinec. Mezi ostatními cestovateli, nebo se uchýlíte na opuštěné místo třeba na pláž, či do hor a prožijete tyto chvíle v klidu daleko od shonu. A i když za okny neuvidíte padat sníh, sednout si po večeři ven do tepla a dívat se na zapadající slunce nad mořem je velmi příjemná změna. Zvláště v době, kdy Vánoce na blátě se u nás stávají tradiční záležitostí. A až se zase příště ocitnete v nekonečném kolotoči příprav klasických Vánoc, v náročných chvílích si vzpomeňte na svátky strávené na cestách.

Mohlo by Vás zajímat

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama