Wwoofing, trend eko cestování: Pomáhejte na farmách za pobyt a stravu

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 06.03.2024 07:00
Wwoofing

Milujete přírodu a nevadilo by vám třeba uklidit stáj nebo posekat louku? V tom případě patříte k cílové skupině jednoho ze současných trendů turistiky – wwoofingu. Co si pod tím představit?

Pomůžete s prací v hospodářství

Chcete-li ušetřit na ubytování, a přesto cestovat, a navíc vám práce v zemědělství není cizí ani protivná, je wwoofing tím pravým pro vás. Pod zkratkou Wwoof se totiž skrývá program zaměřený na udržitelné zemědělství. Doslova jde o síť lokálních organizací, která propojuje farmy hospodařící ekologickým způsobem. Stanete-li se wwofery, potom můžete zavítat na vybranou farmu. Farmáři nezaplatíte za ubytování vůbec nic. Odvděčíte se tím, že mu zhruba polovina každého dne svého pobytu budete pomáhat s jeho hospodařením. Wwoofing je kulturní a vzdělávací program, který vás seznámí s tím, jak vypadá ekologické a udržitelné zemědělství a aktivně se zúčastníte jeho budování. Tím, že budete vlastníma rukama pomáhat. Pokud vám nejsou hodnoty jako ekologie a udržitelnost planety cizí, může to pro vás být zajímavá zkušenost.

Domluvíte si pobyt na farmě

Zaujala vás tato myšlenka, a uvažujete o tom, ji vyzkoušet? Potom vás bude zajímat, co pro to musíte udělat. Zaregistrujete se na stránkách české wwoferské organizace. Vyplníte informace o sobě a zaplatíte roční členský poplatek. V Čechách je to nyní 22 euro. Jakmile to uděláte, hned vzápětí si můžete vybrat nějakého hostitele, který má farmu v Čechách nebo také jinde ve světě. Nemusíte se nutně omezovat jenom na naši zemi. Online se s ním spojíte a domluvíte si svůj pobyt. Jak bylo uvedeno, neplatíte nic, ale zavazujete se k tomu, pomoci mu se zemědělskými pracemi. Naučíte se rozmanité zemědělské dovednosti, budete si moci vyměnit zkušenosti s ostatními wwoofery, navázat nové kontakty, seznámit se se zvyky místních lidí.

Wwoofing, trend eko cestování: Pomáhejte na farmách za pobyt a stravu

Předpoklady? Otevřenost a láska k přírodě

Jestliže naopak máte na venkově farmu fungující jako projekt ekologického zemědělství, také se můžete zaregistrovat, ovšem tentokrát v roli hostitele. Pozvete k sobě wwoofery, které budete učit, jak to v zemědělství funguje. Nadchnete-li je pro svůj projekt a myšlenky, možná se k vám budou vracet opakovaně. Cílem tohoto celosvětově fungujícího projektu je spojit podobně smýšlející lidi. Ať už budete návštěvníkem nebo hostitelem, vždy je na vás dvou, jak se domluvíte. Jakou bude mít pomoc formu a jak dlouho potrvá. Pravidla obvykle fungují tak, návštěvníci dostanou stravu a ubytování a za to odvedou každý den 6-7 hodin práce. Jako wwoofer si také musíte vyřídit všechny formality, pokud by šlo o pobyt v zahraničí. Samozřejmě taková možnost není pro každého. Předpokladem je dobrá fyzička, protože v zemědělství jde o manuální práci. Pochopitelně je také důležitá láska k přírodě a otevřenost sžít se s novou komunitou lidí.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Jan Nováček

2 účinná domácí hnojiva na rajčata a okurky, která zvýší úrodu – vyrobíte si je téměř zdarma

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

hybrid
publikováno 20. 5. 2024 autor David Vanda

Vyjde vás údržba hybridu dráž než v případě spalovacího motoru?

zavřít reklamu
×
Reklama