Výlet za polární září: Kdy a kam vycestovat za barevnou světelnou nádherou?

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 22.03.2024 07:00
polární záře

Jedním z cestovatelských hitů letošního roku je cestování za polární září. Pokud chcete zažít opravdu nevšední podívanou, zkuste se za touto světelnou show vypravit. Kam a jak se vydat? Poradíme.

Co je to polární záře?

Jde o přírodní úkaz, který lze pozorovat na severní polokouli. Čím blíže se dostanete k severnímu pólu, tím lépe je viditelný. Tento světelný efekt nastává ve chvíli, když slunce od sebe odhání sluneční vítr. Popsaný jev způsobuje, že vysokoenergetické částice dopadají na magnetické pole Země. Když se tyto částice srazí s kyslíkem v zemské atmosféře, produkují červené nebo zelené světlo. Když se srazí s dusíkem, produkované světlo je zelené a fialové. Na tomto principu vznikají pestré barvy polární záře.

Tipy na destinace vhodné pro sledování polární záře

Polární záře, toto nevšední světelné divadlo, ukazuje moc přírody. Jde o dechberoucí zážitek, kdy v úžasu pozorujete smaragdové, růžové a fialové a červené odstíny. Vytvářejí nádherné světelné stopy po obloze, jako byste je namalovali štětcem. Na kůži vás polechtá svěží arktický vzduch. Letošní rok má být na výskyt polární záře velmi bohatý. V jakých končinách můžete tuto nádheru spatřit? Samozřejmě, že není možné navštívit severní pól přímo, ale existuje mnoho oblastí blízko polárního kruhu nebo uvnitř něho, jako je Aljaška, části Kanady (Yukon, Manitoba), Finska (Rovaniemi, Saariselka a Luosto), Islandu (nedaleko Reykjavíku), Norska (zejména na severu v místech, jako jsou Špicberky, Lofoty, Nordkapp a Hammerfest) a Švédska (Abisko, Kiruna a Tornedalen). Nejčastěji je tento jev ale k vidění v Laponsku, a to v Kilpisjarvi (zde se stýkají hranice Norska, Finska a Švédska).

Výlet za polární září: Kdy a kam vycestovat za barevnou světelnou nádherou?

Pro sledování polární záře je ideální zimní období

Nejlepší doba pro pozorování polární záře je od listopadu do března, protože je viditelná pouze tehdy, když není sluneční světlo. Tmavé zimní měsíce jsou pro její spatření ideální dobou. V září a říjnu jsou šance menší. Pro cestovatele, kteří obtížněji snášejí mrazy, to může být vhodná volba. Obecně platí, že nikdy nemůžete předpovědět, kdy polární záři uvidíte se 100% přesností. Záleží pochopitelně i na počasí. Nejlepší příležitostí je prosinec, leden a únor. I v březnu ale můžete mít štěstí. Pokud to nestihnete, můžete si vše naplánovat na letošní podzim a zimu.

S cestovkou za polární září? Jde o vícedenní akci

Cestovní kanceláře nabízejí různé balíčky se zájezdy s možností pozorovat polární záři. Vzhledem k tomu, že se vypravujete na dlouhou cestu, jedná se o vícedenní akce. Zpravidla jde o alespoň 5 dní, lépe ovšem 7 a více. Potom i šance na spatření úkazu stoupají. Kromě plánovaného pozorování polární záře se obvykle seznámíte s přírodními krásami a památkami dané země. Například pokud zvolíte zájezd na Island, projdete si například metropoli Reykjavík, národní park Snaefellsjokull a město Borgarnes. Dobré je mít s sebou kvalitní fotoaparát, pokud chcete svoje zážitky zachytit a samozřejmě teplé oblečení včetně kvalitního termoprádla. Noc při čekání na záři může být pořádně chladná.

Mohlo by Vás zajímat

Rolls-Royce Ghost
publikováno 19. 5. 2024 autor David Vanda

Vozový park policie v Miami posílil luxusní Rolls-Royce

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

zavřít reklamu
×
Reklama