Hlavní město jako na dlani. Kde najdete ty nejkrásnější výhledy na Prahu?

fotografie autora David Vanda publikováno 22.04.2024 07:00
Praha

Stověžatá Praha nabízí nespočet výhledů na její pamětihodnosti. Pokud tedy nemáte strach z výšek, určitě byste si neměli nechat ujít výšlap na některou v níže uvedených vyhlídek.

Již při prvním pohledu na historické centrum Prahy vás ohromí počet věží, které naše hlavní město proslavily po celém světě. Některé z nich nabízí skutečně unikátní výhledy na samotné město či nejbližší okolí.

Praha, město stovek věží

Jedním z prvních míst, které vám v tomto ohledu můžeme doporučit navštívit, je astronomická věž barokní části Klementina. Dostat se sem můžete i v rámci prohlídek, které vám mimo jiné představí i místní knihovnu, která patří mezi nejkrásnější na světě. Jen o kousek dál najdete dvojici Malostranských mosteckých věží, vstupní bránu na Malou Stranu. Na druhé straně je pak Prašná brána, jedna z ikonických památek celé Prahy, kudy do města vjížděli čeští králové. Ve výčtu slavných věží pak nesmí chybět ani Velká jižní věž katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Cestou na ni uvidíte také největší a nejtěžší zvon v celém Česku, zvon Zikmund, který je starý více než 400 let a váží 15 tun. Z klasických rozhleden pak zmíníme například Petřín, odkud se vám skutečně otevře výhled na celou Prahu.

Krásná panoramata vám nabídnou i rozhledy ze střech slavných domů

Za krásnými scenériemi nemusíte vyšlapat stovky strmých a točitých schodů ve věžích. Zajímavým tipem na rozhled po okolí je například střecha Národního zemědělského muzea s měkkým trávníkem, bylinkovou zahradou a loukou pro piknik. Ze zdejší terasy můžete obdivovat například Hradčany či již zmíněnou Petřínskou rozhlednu. Pokud navštívíte neobvyklý Tančící dům, můžete se také nechat zavést až na jeho střechu, kde vás oslní historická kopule Národního muzea či plochá střecha Domu Radost, prvního pražského mrakodrapu z roku 1934. Jedním ze skrytých pokladů přímo v centru je pak střecha paláce Lucerna nedaleko Václavského náměstí. Ta aktuálně prochází rekonstrukcí, během jara by však měly být práce dokončeny, a místo se tak snad brzy stane novým kulturním a společenským centrem v samém srdci Prahy.

Máte strach z výšek? Pak si zamilujete pražské parky

Ať už vás výhledy z nejvyšších bodů Prahy lákají nebo ne, neměli byste se připravit o krásný zážitek z návštěvy místních parků a zahrad. V těchto oázách klidu se vám mnohdy nabídne ještě malebnější pohled na metropoli než z jejích nejvyšších bodů. Pod Petřínskou rozhlednou se například nachází kilometry cestiček plných zákoutí a vyhlídek z nezastavěné části Prahy. Na opačné straně Vltavy se pak nad řekou tyčí Vyšehrad, nejstarší sídlo českých knížat, odkud pořídíte ty nejkrásnější fotografie. Za zmínku stojí také Letenský part, kde se kromě procházky s výhledem na město můžete i vydatně občerstvit ve stínu místních stromů.

Možností poznávání Prahy seshora i zdola je skutečně neomezeně mnoho, a záleží jen na vás, jaké stránky naší metropole se rozhodnete prozkoumat.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

zavřít reklamu
×
Reklama