Návštěva Caminito del Rey, nejnebezpečnější cesty světa

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 21.02.2024 07:00
Caminito del Rey

Chodník smrti, jak je také nazývána, najdete na jihu Španělska nedaleko města Málaga. Pro vysoký počet smrtelných nehod musel být na nějaký čas zcela uzavřen, aby o několik let později mohl být opraven a znovu zpřístupněn.

Do poloviny 19. století je soutěska Desfiladero de los Gaitanes používána jako cesta pro pastýře dobytka a místní lovce. Příběh jedné z nejobávanějších cest se začíná psát na začátku 20. století, kdy si soutěsku vybírá inženýr Rafael Benjumea jako místo pro vybudování vodních elektráren. Výškový rozdíl mezi řekou Guadalhorce a soutěskou je totiž ideální na výrobu vodní energie. Pro potřeby zásobování elektráren a údržby koryta je ve výšce 100 metrů nad řekou vybudován metr široký a zhruba 3 kilometry dlouhý betonový chodník.

Chodník smrti: Životu nebezpečný přechod

Svému názvu Caminito del Rey, v překladu královská cesta, vděčí králi Alfonso XIII., který po něm při otevření přehrady přešel. Chodník je po mnoho následujících let nadále využíván dělníky elektráren, ale i běžnými občany, kteří ho využívají jako cestu mezi městečky. Lávku tak celé roky překonávají děti vracející se ze školy, cyklisté na kolech i jezdci na koních. Ovšem jak roky ubíhají, začínají se projevovat následky opotřebování. Na několika místech dochází ke zhroucení části chodníku i podélného zábradlí. Přechod po stezce se stává čím dál více životu nebezpečným.

Chodník smrti

Caminito del Rey: Smrtelné dobrodružství

Po několika smrtelných neštěstí se v roce 2000 vláda nakonec rozhodne chodník oficiálně z obou směrů uzavřít. Avšak i přes tento přísný zákaz na stezce umírají další lidé, kteří se sem sjíždějí za adrenalinovým dobrodružstvím. Tento hazard s vlastním životem se stává čím dál oblíbenějším, a tak je roku 2011 rozhodnuto o úplné obnově stezky. V roce 2015 je znovu slavnostně otevřena. Nový chodník je vybudován jen pár metrů nad původním a na mnoha místech jsou tak stále vidět probořené části staré cesty.

Znovuzrození stezky

Dnes je Caminito del Rey velmi vyhledávanou turistickou atrakcí, na kterou se sjíždějí lidé z celého světa. A i když se již jedná o zcela bezpečnou trasu, stále na ní zažijete opravdový adrenalinový zážitek. Dřívější betonovou cestu vystřídal dřevěný chodník a pod sebou může návštěvník sledovat 100 metrovou propast. Hlavní doménou je lanový most přes soutěsku a několika metrový vodopád. To vše za účasti těch nejkrásnějších výhledů do dálky. Začátek cesty se nachází v oblasti Ardales a končí ve městečku El Chorro, odkud vás nazpátek odveze autobus. Vstup do soutěsky je opět potřeba si rezervovat a zákaz mají děti mladších 8 let. 

Mohlo by Vás zajímat

Plamének
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Nejkrásnější popínavé rostliny, které ozdobí dům i pergolu – inspirujte se

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

zavřít reklamu
×
Reklama