Nekropole Cerveteri v Itálii: pohled do posmrtné minulosti Etruského národa

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 12.03.2024 07:00
Nekropole Cerveteri

Nedaleko na sever od Říma leží město Cerveteri, které ve svých dobách patřilo mezi nejdůležitější starověká etruská místa. Na jeho okraji najdeme jednu významnou památku zařazenou na seznam UNESCO. Necropolis Banditaccia je největší pohřebiště v celém Středozemí. Jeho rozloha je neuvěřitelných 400 hektarů a nalézá se v něm na 1000 hrobek.

Nekropole Cerveteri: Od skromných hrobů po honosné stavby

Základních typů staveb pro těla zesnulých je zde hned několik. Těmi nejjednoduššími jsou malé jámy či výmoly ve skále, kam byl ukládán popel mrtvých, a nejrozšířenějším druhem jsou tak zvané kostky. Tyto čtvercové stavby s jednou místností lemují většinu místních ulic a uvnitř naleznete nejčastěji dva až tři kamenné hroby. Těmi posledními stavbami jsou mohyly kruhovitého tvaru, které se svojí velikostí dělí na menší a veliké. Ty skromnější se většinou skládají ze dvou místností a dohromady pojmou 4 až 6 těl. Do těch poměrně větších a honosnějších se jich vejde 40-50. Vybavení a výzdoba těchto hrobek je již bohatá a patrně patřily movitějším nebo významným rodům. Uvnitř se nalézají znamenitě opracované kamenné sloupy, barevné nástěnné fresky či impozantní štukové reliéfy.

Nekropole ukrývala bohatství i vrcholná umění

Nalezena zde byla spousta starověkých cenností, které jsou k vidění v okolních muzeích. Mezi největší skvost nekropole patří sarkofág manželů, který je považován za vrcholné dílo etruských umělců. Toto mistrovské dílo lze spatřit v muzeu v Římě. Mezi další nálezy patří velké množství zlata nebo osobní šperky zesnulých. Ty byly většinou v těchto dobách vkládány do hrobky s tělem nebožtíka. Nejstarší stavby se datují do 7. století před naším letopočtem až po ty nenovější ze 3. století př.n.l. K nejslavnějším patří hrobka malovaných lvů, mořských vln, či hrobka reliéfů. Tu si nechala postavit rodina Matunů a dle nalezených předmětů se jednalo o významný rod úředníků a bojovníků.

Nekropole Cerveteri

Velká část nekropole s neomezeným vstupem 

Velká část pohřebiště je veřejnosti zpřístupněna bez poplatku a navštívit jí smíte kdykoliv. Určitě s sebou doporučuji mít baterku, neboť při prolézání tmavých hrobek bude potřebná. Spousta menších hrobů nebyla vůbec odkryta, nebo jsou z velké části zasypány zeminou, či pod vodou. I tak si však návštěvník užije při zkoumání temných prostor zajímavé dobrodružství a zvláště dětem se bude tento výlet nesmírně líbit. V případě návštěvy těch nejhonosnější mohyl si budete muset již za vstup zaplatit. Nicméně tento vklad doporučuji, neboť se jedná o tajuplné stavby s již zmíněnou zajímavou výzdobou. Otevřeno mají jen v omezený čas a pouze některé dny. Pro turisty s karavanem je k dispozici velké neplacené parkoviště, kde se dá i bez problémů přespat.  

Mohlo by Vás zajímat

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

Star Wars
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

Jahodník
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co udělat pro kvetoucí jahodníky, abychom podpořili bohatou úrodu?

zavřít reklamu
×
Reklama