Polsko, země nezaměnitelných chutí: Jaké kulinářské skvosty si nenechat ujít?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.09.2023 13:05
ravioly

Polsko je nejen překrásná země plná historie, má také znamenitou gastronomii. Objevte s námi její kulinářské skvosty, které byste si neměli nechat ujít.

Máte v plánu navštívit Polsko? Nebo k našim severním sousedům jezdíte pravidelně za nákupy, ale stále jste neochutnali jejich skvělou kuchyni? Rozhodně byste si ji neměli nechat ujít. Polská kuchyně vyniká sytými jídly, které především v podzimním období příjemně zahřejí. Navíc ti, kteří milují vynikající uzeniny a maso, jistě zajásají. 

Zapiekanki mohou mít mnoho tváří

Mezi typické pokrmy patří takzvané zapiekanki. Jedná se o pečivo, tedy bagetu či veku, která se plní různými ingrediencemi. Například masem, slaninou, ale také houbami. Horní část pak bohatě zdobí vrstva sýra (mimochodem, sýr v Polsku je vynikající, nesrovnatelný s tím našim). Na závěr se zapiekanki polévají kečupem. Tuto vydatnou a vynikající dobrotu koupíte v rychlém občerstvení, ale také v mnohých potravinách. A jejich cena není vůbec vysoká. 

zapečené pečivo

Bigos je tradice, kterou Poláci milují 

Pokud jezdíte do Polska, jistě už jste slyšeli o jídle zvaném bigos. Vlastně, polská gastronomie je tímto jídlem poměrně dost proslulá. Někdo tento pokrm považuje za hlavní chod, jiní zase pouze za polévku. Jedno je však jasné, jedná se o sytý pokrm, který se připravuje z kysaného zelí, čerstvého zelí a několika druhů mas. Tato delikatesa je nabitá nejen bílkovinami, vitamíny, ale má také neuvěřitelnou chuť. Pokud se vydáte na vánoční trhy do Polska, které jsou působivé a příjemné, tuto pochoutku tam rozhodně najdete. To už ale trochu předbíháme čas. 

Bigos

Pierogi mnoha tváří

U nás známé jako pirohy, v Polsku jako pierogi. V restauraci je také můžete spatřit pod názvem ravioly. Jejich tvar kopíruje půlkruh, ale také čtverec. Připravují se především z mouky, vody a plní se mletým masem či houbami. Avšak existují také sladké verze, například s tvarohem. Nejčastěji se také polévají rozpuštěným máslem. 

ravioly

Žurek je tradiční polévka

Vynikající a vydatná polévka především, se připravuje z hovězího či kuřecího vývaru a míchá se s kváskem z žitné mouky. Najdeme v ní také houby, cibuli, slaninu a zakysanou smetanu. Někdy se také polévka servíruje s vejcem či s klobásou. Polévka je sytá, ale zároveň také zdravá. I když uzeniny nepatří mezi vzorové potraviny.  

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 20. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo pro sazenice rajčat, po kterém budou silné, zdravé a úroda bude bohatá

Mšice
publikováno 21. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Tento účinný postřik na mšice zničí i mravence a ochrání vaši úrodu

Hora Mulhácén
publikováno 20. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Hora Mulhácén: Výstup na střechu pevninského Španělska

zavřít reklamu
×
Reklama