Krušné Hory nabízí skvělý program pro celou rodinu nejen na víkend

fotografie autora Petr Dostál publikováno 31.01.2024 07:15
saně

Pěšky, na lyžích, s boby nebo sáňkami, všemi způsoby můžete zdolávat zimní Krušné Hory. Všechno závisí na počasí a pokrývce sněhu. Užijete si dost zábavy s celou rodinou a nudit se rozhodně nebudete.

Dopřejte si výšlapy

Nejlepší akce jsou takové, kde si z aktivit může vybírat celá rodina a každý si najde to své. Od dětí přes aktivně lyžující rodiče až po prarodiče toužící po svižné kondiční procházce. Přesně takové požadavky vám splní zimní Krušné Hory. Zdatní turisté si mohou dopřát pěší túry. Ti s největší výkonností se mohou směle vydat na Krušnohorskou hřebenovku a zdolat ji celou. Budou na to ale potřebovat dobrou fyzičku a pár dnů volna. Za víkend, a to ani ten prodloužený, se to stihnout nedá. Pokud se na takovou výpravu necítíte, můžete zvolit kratší výšlapy třeba na Plešivec, Boží Dar a Klínovec. Můžete obdivovat krásné výhledy do daleka. Hezká procházka pro pěší je také kolem Perninku. Vyrazit se dá na Abertamy přes Větrov k Červené Jámě, nebo naopak druhým směrem na Horní Blatnou a Potůčky. 

To nejlepší pro sjezdaře i běžkaře

Pro slávu lyžařů nesmíme opomenout zmínit Skiareál Klínovec, který je v Krušných Horách největší a pyšní se kapacitou 12 500 osob. Nalézá se až u česko-německých hranic a těsně sousedí s německým lyžařským centrem Oberwiesenthal. Nabízí 18 km dobře udržovaných sjezdových tratí s rozlohou asi 50 ha. Běžkaři si zase mohou dát sraz v Dlouhé Louce, která se v posledních letech stala jejich oblíbenou destinací. Najdete tu úctyhodných 55 km běžeckých stop, které jsou velmi dobře udržované. Jsou zde i okruhy vyznačující se různou náročností, takže si vybere každý od začátečníků až po ostřílené borce.

Běžky

Tratě jsou široké 3-6 metrů a vždy se v nich nachází minimálně jedna stopa. Nejvíc lyžařů využívá cestu k Oboře Fláje a poté směřující k Flájské přehradě, která nabízí velmi malebnou krajinnou scenérii. Dlouhá je 15 kilometrů a patří k nejoblíbenějším. Druhé místo náleží trase Nové Město-Bouřňák-Vitíška, která se napojuje na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. V tomhle případě jde o vrcholovou cestu rovinatějšího charakteru.

Ratolesti se vyřádí na sáňkách, bobech i ve vláčku

Pro děti se v Krušných Horách nachází také spousta atrakcí. Horní Blatná překvapí pěknou kilometr dlouhou sáňkařskou dráhou, kterou můžete profičet i na bobech. Pozor, musíte mít vlastní, půjčování tu nefunguje. Krušnohoráci na skvělé bobování doporučují také kopec na Komáří výšce. Je pozvolný, ale zároveň hodně dlouhý, takže si užijete opravdu parádní déletrvající zážitek. Výhodou je veliký svah, takže se sem vejde dost malých ratolestí, aniž by vznikla tlačenice. Dětem se bude líbit také jízda vláčkem po Moldavské železniční dráze, jednokolejné trati z Louky u Litvínova do Moldavy. 

Mohlo by Vás zajímat

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

zavřít reklamu
×
Reklama