San Marino a jeho poklady: Zimní výlet se vzpomínkami na celý život

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 12.02.2024 07:00
San Marino

Pátý nejmenší stát na světě a zároveň jeden z nejbohatších se nachází v Itálii nedaleko města Rimini. Jeho základy položil kameník z Loparu, Svatý Marinus, který na horu Monte Titano uprchl při pronásledování křesťanů.

A právě tento tři kilometry dlouhý vápencový hřeben je dle dávné legendy dílem Titánů při dobývání Olympu. V dnešních dobách je hlavním turistickým lákadlem celém země. Na jeho vrcholku se ční tři pevnosti, díky kterým San Marino nebylo nikdy dobyto.

Lanovkou, či po svých

Nedaleko centra se nachází neplacené parkoviště, kde lze ponechat svůj dopravní prostředek, a odtamtud se vydat přes město vzhůru k hřebeni. Pohodlnější turisté mohou využít krátkou lanovku, která je vyveze o 150 výškových metrů nahoru. První z velice zajímavých míst je zahradní park vsazený mezi vysoké hradby a mohutnou skalní stěnu. V něm si návštěvník může odpočinout po celkem náročném výstupu. Hned o kousek dál stojí Bazilika di San Marino, zasvěcená svému zakladateli státu. Vchod lemuje osm mohutných korintských sloupů a uvnitř jsou uloženy ostatky Svatého Marinuse.  

La Guaita: Nejstarší a nejznámější

Po pár metrech dorazíte k první ze tří pevností. Ta nese název La Guaita a je ze všech tří nejstarší. Její stavba se datuje do 11. století a v dřívějších dobách sloužila jako místní vězení. Dnes v ní naleznete malý kostel. Celá cesta vzhůru vede mezi nesčetným počtem obchůdků, stánků, kaváren a restaurací. Jako místo pro posezení nad šálkem kávy doporučuji La Capannu, ta se totiž nachází na samém okraji skály s úchvatným výhledem na celé město. 

La Cesta: Muzeum historických zbraní

K druhé pevnosti La Cesta či Fratta se dostanete po pár stovkách metrů a uvnitř ní lze navštívit velmi zajímavé muzeum. V něm ve čtyřech místnostech najdete na 700 kusů historických zbraní, vojenských uniforem či brnění. Odtud již velká část cesty vede po vysokých hradbách s různými vyhlídkovými věžemi. Krásných výhledů si tak zde užijete do sytosti.

La Cesta: Muzeum historických zbraní

Montale: Veřejnosti nepřístupná

Na konci celého hřebenu stojí ta nejmladší Montale a uzavírá tak obrannou linii země. Navíc jako jediná je veřejnosti nepřístupná. Zde můžete pro návrat využít turistickou trasu, která však vyžaduje velkou porci opatrnosti, nebo se vrátit po stejné cestě zpět. Na ní nezapomeňte navštívit mimo jiné i jedno z mnoha muzeí.

San Marino je krásný jednodenní výlet, při kterém spatříte na malém prostoru velký počet historických památek a dozvíte se spoustu zajímavých informací. Při cestě po Itálii proto na tento malinkatý stát rozhodně nesmíte zapomenout.

Mohlo by Vás zajímat

Živý plot
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

Karlovy Vary
publikováno 29. 4. 2024 autor Petr Dostál

Za tajemstvím lázeňského ráje: Putování Karlovými Vary po stopách Karla IV.

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

zavřít reklamu
×
Reklama