Oázy klidu v srdci metropole: Poznejte krásy pražských kopců Baby a Šárky

fotografie autora David Vanda publikováno 05.03.2024 07:00
Praha

Spousta lidí považuje Prahu za rušnou metropoli, kde je vzácnost najít kus přírodní zeleně. Opak je ale pravdou, a ve skutečnosti zde najdeme hned několik takových pokladů. Tentokrát vás vezmeme na procházku ke kopcům Baba a Šárka.

Údolí Šárky je nejen nejmalebnější pražskou přírodní rezervací, ale nachází se zde i nejvýznamnější prehistorické lokality v oblasti Prahy. V polovině poslední doby ledové, tedy asi před 22 000 lety, si poblíž dnešního zámečku Jenerálka u Šáreckého potoka zřídili své tábory lovci mamutů. Od té doby bylo toto místo prakticky neustále osídleno. Později se lidé usadili i na srázu Baba, který se tyčí nad údolím Šárky i nad řekou Vltavou. Významné sídliště z pozdní doby kamenné obýval zhruba před 5 500 lety lid kultury s nálevkovitými poháry, který ve 4. tisíciletí př. n. l. ovládl severní část Evropy.

Oblast Prahy byla kolébkou české kultury a civilizace

Na místě, kde se později začal formovat severní okraj Prahy, tak vzniklo smíšené zemědělské a pastevecké společenství, v němž se objevily první náznaky kmenového vedení a válčení. Vzhledem ke své velikosti a významu mohla být opevněná lokalita Baba – dnes téměř zcela zastavěná moderní zástavbou – kmenovým a rituálním centrem pro širší území. Po příchodů Slovanů v 6. století n. l. se zde začaly formovat základy významného opevnění, po kterém dnes již nejsou prakticky památky, a to kvůli tomu, že nedaleko byla založena ještě významnější stavba, a sice Pražský hrad.

Výše zmíněné pravěké archeologické lokality lze projít v rámci 13 kilometrového, resp. 19 kilometrového okruhu. Na trasu můžete vyrazit hned z několika přístupových míst, včetně frekventované tramvajové zastávky Divoká Šárka na Evropské ulici. Poklidnějším výchozím bodem je pak obec Nebušice, která se nachází kousek od Pražského okruhu. Dostat se sem dá autobusovými spoji přímo z centra Prahy, a je zde k dispozici i několik veřejných parkovišť.

Kopec Baba

Okružní cesta po stopách pravěkých lovců

Z Nebušic se doporučuje na trasu vyrazit proti směru hodinových ručiček. Pokud se rozhodnete absolvovat celou 19 kilometrovou trasu, čeká vás úvodní úsek členitou parkovou oblastí Divoké Šárky. Cesta dále pokračuje kolem vodní nádrže Džbán až k hradišti Šárka. Podél jižního svahu údolí pak sestoupíte do oblasti Jenerálky. Následuje opětovné stoupání na sráz Bába, odkud se vám naskytne krásný výhled do údolí Vltavy. Poté opět sestoupíte do nížiny, tentokrát k Šáreckému potoku. Závěrečný úsek vycházky vede po severním úbočí údolí a končí sestupem do Nebušic atraktivním lesem Hlásek, kde je krátká naučná stezka.

Celý okruh zahrnuje poměrně velké převýšení (minimálně na to, že jde o lokalitu v Praze), přičemž část stoupání/klesání vás čeká po bezpečně vyasfaltovaných cestách a část po lesních pěšinách. Některé úseky jsou velmi strmé, trasa je ale velmi dobře značená. V případě, že si chcete trasu zkrátit, můžete vynechat západní úsek cesty, a ušetřit si tak 6 kilometrů. Přijdete ale o návštěvu Divoké Šárky a tamního hradiště. Na trase lze narazit hned na několik možností občerstvení, včetně hostince Dívčí skok či několika vyhlášených restaurací v Jenerálce, včetně Chorvatského mlýna.

Mohlo by Vás zajímat

Viadukt
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

zavřít reklamu
×
Reklama