Návštěva Slovinska: Průzračná řeka Soča i oblast vodopádů

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 17.04.2024 07:40
Slovinsko

Tyrkysově zbarvená voda řeky Soče již mnoho let přitahuje nadšence různých, nejen sportovních, odvětví. Krásu a divokost řeky i místní krajiny ocení jak milovníci raftů, kajaků, canyoningu, tak i pěší turisté. Jízda na hladině malebnými zákoutími řeky či chůze po jejích březích v obležení panenské přírody je nezapomenutelným zážitkem.

Výlet k prameni řeky

Řeka Soča je 136 kilometrů dlouhá a na svém konci se v Itálii vlévá do Jaderského moře. Pramen řeky se ukrývá ve slovinských horách Julských Alp v nadmořské výšce 876 m.n.m. nedaleko městečka Trenta. Toto malé město obklopené kolem dokola vysokými kopci nabízí ideální výchozí pozici i pro další pěší túry a je tak skvělou volbou pro ubytování. K místu vzniku tohoto úžasného vodního toku to je z Trenta pouhých 5 kilometrů daleko. Vydat se k němu tedy můžete pešky přímo z hotelu a udělat si tak zajímavý výlet, nebo využít parkoviště nedaleko pramene. Odtud vás čeká zhruba půl kilometru chůze do kopce. Poslední krátký úsek ke skále, ze které řeka vyvěrá, vede po kovových stupíncích s řetězy a je trochu obtížnější, avšak při dobrém obutí a dávce opatrnosti není ničím nepřekonatelným.

Úchvatná turistika podél řek

Turistické trasy podél řeky jsou opravdovým zážitkem. Tyrkysová barva vody s místy téměř bílými skalami tvoří úchvatný kontrast. Cesty na mnoha místech vedou z jednoho břehu na druhý, a proto si při překonávání závěsných lávek či mostů užijete i trochu toho adrenalinu. Navštívíte mnoho koryt, která řeka za svůj dlouhý život do skalnatého podloží vyhloubila. Jedním z nejznámějších je Velika Korita, jenž mluví za vše.

Pro milovníky vodních sportů

Nadšencům vodních sportů rozhodně doporučuji oblast u města Bovec, kde se nachází velké množství půjčoven vodáckého vybavení. Místní peřeje jsou navíc velmi vyhledávané vodáky z celého světa.

Oblast mnoha vodopádů

Triglavský národní park kromě malebné řeky Soča nabízí i velké množství vodopádů. A i když se svojí velikostí nemohou srovnávat s největšími v Evropě, své kouzlo mají a rozhodně stojí za návštěvu. Mezi nejznámější vodopády patří Savica ležící v jižní části národního parku. Tento dvouramenný vodopád se nachází na stejnojmenné řece, jenž napájí turisticky velmi oblíbené Bohinjské jezero. Vstup do jeho blízkosti je stejně jako mnoho jiných zpoplatněn.

vodopád Kozjak

Níže po toku řeky Soča u města Kobarid lze navštívit další ze zajímavých vodopádů Kozjak. Ten se ukrývá v těsném sevření skal a cesta k němu vede pouze podél skály po dřevěném chodníčku. Dunění padající vodní masy je v téměř uzavřeném prostoru silným zážitkem.

Jako poslední bych zmínil vodopády Peričnik, které leží na severu Julských Alp a jsou vůbec nejnavštěvovanější v celém Slovinsku. Pokud toužíte zažít pocit, jaké to je ocitnout se v těsné blízkosti vodopádu a ještě z jeho druhé strany, větší ze dvou vodopádů vám tento zážitek dopřeje. Na vlastní kůži tak ucítíte sílu i vlhkost 52 metrů vysokého vodopádu.  

Mohlo by Vás zajímat

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

Romatika
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Výlet na 1. máje: Nejromantičtější místa České republiky, která byste si neměli nechat ujít

zavřít reklamu
×
Reklama