Hora Mulhácén: Výstup na střechu pevninského Španělska

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 20.04.2024 08:00
Hora Mulhácén

V Evropě nenajdete mnoho hor ve výšce téměř 3 500 m.n.m., na které se i v zimních měsících dostanete jen v kraťasech. Ve španělském pohoří Sierra Nevada však jedno takové naleznete. Pojďme se vydat na společný výstup.

Na vrchol vede hned několik cest

Mulhacén s výškou 3478 m.n.m je nejvyšším vrcholem pevninského Španělska a zároveň celého Pyrenejského poloostrova. Výstup na jeho nejvyšší bod lze provést z několika světových stran. Tou první možností je ze západu z lyžařského střediska Pradollano, odkud si poměrně velkou vzdálenost můžete ušetřit pomocí lanovky. Avšak tato strana hory je v zimních měsících zcela pod sněhem a pro výstup se doporučuje zimní vybavení.

Výchozí bod i království šunky

My si však ukážeme výstup z opačné strany Mulhacénu a to konkrétně z vesnice Trevélez. V jejím centru se dá k přespání ve voze využít neplacené parkoviště, anebo je k dispozici přilehlý kemp. Trevélez je kromě skvělého výchozího bodu pro výstup znám i výrobou vysoce kvalitní šunky. Díky velké nadmořské výšce 1 486 m.n.m jsou právě zde ideální podmínky pro její sušení a skladování. Zvláštní aroma je tak cítit po celé vesnici.

Možnost přenocování ve stínu hory

Od parkoviště je vrchol vzdálen zhruba 10 kilometrů chůze. Výstup a sestup se tak dá při dobré fyzické kondici zvládnout za půl dne. Trasa z této strany je sice delší než výstup ze západu, ale velká část cesty má přijatelné pozvolné stoupání.

Začátek výstupu vede pastvinami mezi volně se pasoucími koňmi a vy si tak můžete vychutnat pohled na tato krásná zvířata. Dále cesta probíhá po úbočích hor s úžasnými výhledy do dálek. Zhruba po 8 kilometrech chůze se podél malého potůčku dostanete na krásnou plošinu s názvem Siete Lagunas. Český překlad sedm lagun napovídá, kolik vodních ploch se na tomto místě nalézá. Pokud byste chtěli výstup rozdělit do dvou dnů, právě zde je ideální místo pro rozložení stanu a přenocování. Voda z potůčku vám zajistí dostatek pitné vody. 

Závěrečná část cesty dá zabrat 

Na tomto místě zároveň začíná být výstup náročnější a to hned z několika důvodů. Tím základním je nadmořská výška 2 900 metrů nad mořem, ve které se pohyb stává obtížnějším. Dalším faktorem je klesající teplota, v zimních měsících na některých místech plošinu pokrývá slabá vrstva sněhu. Tady se již vyplatí hodit na sebe nějakou tu bundu navíc a vydat se vzhůru. Poslední dva kilometry jsou sice technicky snadné, ale vaše fyzické síly prověří důkladně. Závěrečný kilometr na vrchol hory je již zcela pod sněhem, avšak i zde je většinou teplota hodně nad nulou. Z mojí zkušenosti se dá dosáhnout vrcholu v kraťasech, tričku a slabé větrovce. Samozřejmě mějte na paměti, že v horách je počasí nevyzpytatelné a může se stát cokoliv. Je tedy rozumné mít v batůžku nějaké to oblečení navíc.    

Odměna, kterou si nikde nekoupíte

Samotný vrchol hory je ta nejsladší odměna za náročný výstup. Výhledy ze střechy celého Španělska jsou prostě neokoukatelné a kromě povinných selfíček můžete vzdát i hold muslimskému králi Muley Hacénovi, který je na tomto místě dle dávné legendy pohřben. A právě po něm je hora pojmenovaná.

Pro návrat zpátky můžete využít stejnou cestu, nebo se vydat přes vrchol Mulhacen II, která vás dovede do stejného místa. Na celém výstupu vás nečeká žádná technicky náročná pasáž a vše je jen o vašich fyzických silách. 

Mohlo by Vás zajímat

čertovy hlavy
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

Sazenice
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Účinný postřik proti plísni a škůdcům na rostlinách připravte dřív, než vysadíte sazenice na záhon

Jahody
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Několik tipů na vyvýšené jahodové záhony, které ozvláštní jakoukoli zahradu nebo terasu

zavřít reklamu
×
Reklama