V Českém Švýcarsku bude v letošní sezóně zpřístupněno až 150 kilometrů tras

fotografie autora Petr Dostál publikováno 29.02.2024 07:00
České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko nabídne turistům v nadcházející turistické sezoně 2024 více než 150 kilometrů značených a udržovaných tras. Oblast se tak po požáru z roku 2022 konečně zase více otevře návštěvníkům.

Po ničivém lesním požáru z července roku 2022, kdy bylo zasaženo více než 1600 hektarů plochy Českého Švýcarska, začíná chráněné oblasti konečně svítat na lepší časy. Velká část národního parku sice zůstává stále uzavřena, letos se však turistům zpřístupní přes 150 kilometrů tras, na kterých mohou obdivovat tamní krásy.

Uzavírky v Národním parku České Švýcarsko ovlivňuje podnikatele i místní

Region již téměř dva roky usiluje o podporu v úsilí a obnově stavu před katastrofou. Místní obyvatelé a podnikatelé svůj názor vyjádřili v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Petru Fialovi. Ekonomický dopad škod na turistický ruch pro roky 2022 a 2023 vyčíslili odborníci na zhruba dvě miliardy korun, přičemž omezení přístupu do některých míst má negativní dopad na živobytí místních obyvatel. Uzavření klíčových turistických tras způsobilo, že hotely a penziony se potýkají s problémy, ztrácejí pracovní místa a poplatky se obnovují.

Ředitel správy národního parku Petr Kříž, který o obnovu přístupu do lokalit Národního parku Českého Švýcarska usiluje, vyzdvihl především rozmanitou krajinu, kterou mohou návštěvníci na těchto trasách poznávat, včetně skalních vyhlídek, hlubokých roklí, pralesovitých bučin, skalního města a oblastí, kde se postupně obnovuje místní fauna i flóra. Přístupné budou oblíbené cíle, jako je ikonická Pravčická brána, Kyjovské údolí a Dolský mlýn, a také výlety lodí Divokou soutěskou. Kříž odhaduje, že prozkoumání celé sítě značených tras by návštěvníkům trvalo více než týden.

Pravčická brána

České Švýcarsko poškodil požár i kůrovec

Správa národního parku tvrdí, že rozsáhlá síť stezek připravena na novou sezónu je výsledkem zásahů provedených v roce 2023. Ty se netýkaly pouze vyřešení bezpečnosti v souvislosti s nedávnými požáry, ale také otázky přemnožení kůrovce, ke kterému došlo po roce 2018. Navzdory některým přetrvávajícím problémům pak zástupci vedení správy zdůrazňují pokračující snahu o vyhodnocování současné situace, která zajistí zachování přístupu k jedinečným přírodním hodnotám Českého Švýcarska. Ředitel Kříž ujišťuje, že plány péče o turistickou infrastrukturu budou představeny v následujících týdnech, přičemž se nepředpokládá, že by uzavírky měly být trvalé.

Vedení národního parku se aktuálně potýká ještě s dalšími problémy, tentokrát právního rázu. Státní zástupce totiž podal obžalobu na bývalého dobrovolného strážce parku za založení požáru v roce 2022 a dotyčnému hrozí až 15 let vězení. Správa parku je však i nadále odhodlána najít rovnováhu mezi bezpečností a přístupem, aby zachovala přírodní divy Českého Švýcarska, a nezbývá než doufat, se celou situaci podaří brzy vyřešit tak, aby mohl být turistický ruch v oblasti naplno obnoven.

Mohlo by Vás zajímat

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

zavřít reklamu
×
Reklama