Malebná města v Jihočeském kraji, která stojí za to navštívit

fotografie autora Petr Dostál publikováno 01.02.2024 06:45
Hluboká nad Vltavou

V Jihočeském kraji se nachází mnoho malebných míst a historických památek. Budete projíždět pohádkovou zvlněnou krajinou plnou luk a lesů. To z něj činí ideální destinaci pro výlety nebo třeba dovolenou. V článku se můžete dočíst o městech, která stojí za to navštívit.

Jihočeský kraj je plný krásných památek i přírodních krás. V článku se zaměříme na města s bohatou historií a úchvatnými památkami, která by měl každý alespoň jednou vidět.

Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou je klenot Jihočeského kraje. Svým vzhledem připomíná zámek Windsor a vtáhne vás do dob králů a královen. Je to novogotický zámek a jeho dějiny sahají až do 13. století. Cestou k zámku se budete procházet krásným parkem, budete míjet fontány, okrasné keře a v létě i kvetoucí záhony. Můžete se pokochat krásným výhledem na řeku Vltavu, která protéká dole pod zámkem. Své brány Hluboká nechává otevřené i v zimním období, kdy se dovnitř můžete podívat každý den kromě pondělí od 9:00 do 16:00.

Český Krumlov

Česky Krumlov má jedno z nejvíce zachovalých středověkých center v  České republice, díky čemuž je zapsán do dědictví UNESCO. Dominantou Českého Krumlova je zámek, který se tyčí nad řekou Vltavou a budete ho moct zahlédnout z různých koutů města. Je postaven ve stylu pozdní gotiky a renesance. Zámek je otevřen celoročně, a tak můžete jít od 9:00 do 15:30 na prohlídku klidně i v  zimě. Český Krumlov své návštěvníky přitahuje svou jedinečnou architekturou, historickým šarmem a bohatou kulturou.

Český Krumlov

Písek

Písek je malebné město, kterým protéká řeka Otava. Byl založen pravděpodobně ve 13. století  Přemyslem Otakarem II., ale patrně již na konci 12. století zde stála rýžovnická vesnice. Písek má proto krásné historické centrum, které je městskou památkovou zónou. Návštěvníky láká svým starobylými kouzlem a architektonickým dědictvím. Město nebylo postaveno jen pro rýžování zlata, ale i pro ochranu obchodní Zlaté stezky, díky čemuž byl postaven nejstarší most v České republice – kamenný most, kterému se říká také Jelení. I přes četné opravy si stále zachovává svůj původní charakter. Most vytváří malebný pohled na Písek a krajinu kolem. Dalším výrazným symbolem města je kostel Narození Panny Marie, jehož vysokou věž, uvidíte z různých míst a z každého kopce, přes který budete do Písku přijíždět.

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec je město s bohatou historií, malebným uličkami, historickým centrem i s majestátním hradem a zámkem. V těsné blízkosti centra se nachází rybník Vajgar. Hrad a zámek se pyšní jedním z největších památkových areálů v ČR. Hrad byl vystavěn ve 13. století a celý areál je skvostným příkladem gotické a renesanční architektury. V malém parku v areálů se nachází hudební pavilon Rondel, který můžeme označit za jednu z nejpůvabnějších renesančních staveb v České republice.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

zavřít reklamu
×
Reklama