Nejkrásnější města v Plzeňském kraji, která musíte navštívit

fotografie autora Petr Dostál publikováno 12.02.2024 07:15
Plzeň

Plzeňský kraj má hluboké historické kořeny, bohatou kulturu a malebnou přírodu. Proto je v něm spousty míst, která vás nadchnou svou krásou. Máte v něm spousty možností na výlety, a proto je i ideálním místem pro dovolenou.

Plzeňský kraj láká nejen svou přírodou a malebnými vesničkami, ale také svými městy s historickými památkami a kouzelnými uličkami. V článku vám představíme pár tipů na návštěvu měst, která stojí za vaši návštěvu.

Plzeň

Plzeň, jakožto krajské město, je známá svou historií piva. Je čtvrtým největším městem v České republice a leží na soutoku řek Radbuzy, Mže, Úhlavy a Úslavy. Byla založena v 13. století na příkaz krále Václava II. nejspíš v roce 1295. Na naší návštěvě máme spoustu možností, kam se podívat. Můžeme navštívit gotickou katedrálu sv. Bartoloměje, která stojí na náměstí Republiky. Uchvátí nás svou velikostí a uvnitř svou výzdobou. Klenotem chrámu je Šternberská kaple z první poloviny 16. století, která sloužila jako rodinná hrobka. U katedrály stojí věž, která je nejvyšší v ČR a nabízí překrásný výhled na město. Po prohlídce katedrály se můžeme vydat na procházku městem, které je plné krásných historických budov a malebných uliček. Za naši návštěvu také stojí Plzeňské historické podzemí, které patří k největším historickým podzemním systémům ve střední Evropě. Dále můžete navštívit zoo nebo Františkánský klášter.

Tachov

Tachov je dalším historickým městem, které stojí za vaši návštěvu. Leží mezi Plzní a Karlovými Vary. První věrohodná písemná zmínka o Tachovu pochází již z roku 1126, kdy kníže Soběslav I. nechal přestavět některé důležité hraniční pevnosti – mezi nimi i Tachov. Můžete v něm navštívit zámek, který má své historické kořeny právě v roce 1126. Barokním zámkem se stal ale až v 18. století. Dále můžete navštívit Františkánský klášter, u kterého se nachází kostel sv. Máří Magdalény a Muzeum Českého lesa. Kolem centra jsou hradby, které jsou jedny z nejzachovalejších městských opevnění u nás. Skládají se z věží a hradeb o výšce 11-14 m z doby kolem roku 1300.

Tachov

Horšovský Týn

Horšovský Týn je město na jihozápadě České republiky a nabízí krásné zachovalé památky. Díky tomu je již od roku 1953 městskou památkovou rezervací. Dominantou je jeho hrad a zámek, který má doslova pohádkový vzhled. Na místě zámku stál původně biskupský dvorec, který byl ve 14. století přestavěn na hrad. Když ale vyhořel Jan mladší Popel z Lobkovicz ho přestavil na zámek. Při návštěvě si můžete vybrat ze tří prohlídkových okruhů. Můžete si ale zvolit i prohlídku Kostela Všech svatých. Kolem zámku je velký zámecký park, ve kterém můžete vidět letohrádek, projít se okolo několika rybníků a dojít až na vyhlídkovou věž.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama