Poklady Karlovarského kraje: objevte krásu místních měst

fotografie autora Petr Dostál publikováno 27.02.2024 06:30
Poklady Karlovarského kraje

Karlovarský kraj leží v západní části Čech. Je známý svými lázeňskými městy, která navštěvují lidé z celého světa, přírodními krásami i historickými památkami.

Na každém rohu budete okouzleni krásou míst, která navštívíte. Určitě se pro vás stane oblastí, kam se budete rádi vracet a budete rádi objevovat stále další části. Proto neváhejte s jeho návštěvou, můžete si inspirovat jedním z tipů na výlet po městech, o kterých se můžete dočíst níže.

Karlovy Vary

Karlovy Vary jsou krajským městem a také nejznámějším lázeňským městem v České republice. Své návštěvníky lákají svými jedinečnými léčivými prameny, impozantní architekturou a nádhernými kolonádami. Od roku 2021 je na seznamu Světového dědictví UNESCO v rámci položky Slavná lázeňská města Evropy. Jsou také místem, kde se pravidelně koná filmový festival. Při návštěvě nezapomeňte ochutnat místní specialitu – Becherovku, která pochází právě odtud.

Karlovy Vary

Mariánské Lázně

Dalším lázeňským městem jsou Mariánské lázně, které jsou známé svou romantickou atmosférou. Můžete se zde také procházet v krásných kolonádách a popíjet léčivou vodu. Společně s Karlovými Vary byly v roce 2021 přidány na seznam světového dědictví UNESCO. Jsou obklopeny krásnou přírodou a velkým množstvím vyhlídek. Také můžete navštívit městské muzeum, v jehož domě, který je pojmenován „U zlatého hroznu“, pobýval J. W. Goethe, kterému je zde věnována jedna ze stálých expozic

Loket

Loket je malebné historické město, o kterém je první historická zmínka již ze 13. století. Leží na řece Ohři, která mu dodává správnou atmosféru. Nad městem se totiž tyčí hrad Loket, který se vypíná na kamenné skále právě nad řekou. Hrad si můžete prohlédnout díky expozicím a prohlídkám. Město je obklopené krásnou přírodou Slavkovského lesa a díky zvlněné krajině se kolem nachází spoustu překrásných vyhlídek na hrad a město.

Cheb

Cheb je jedno z nejstarších měst v České republice. První písemná zmínka je o něm z 11. století. Ukrývá se v něm mnoho památek, zachovalých historických uliček a domů. Nachází se v něm krásné náměstí, na kterém nalezneme unikátní komplex jedenácti středověkých kupeckých domů ze 14. století. Dominantou města je hrad, který je pro návštěvníky otevřen celoročně. Můžeme si také prohlédnout zachovalé hradby. Dále můžeme navštívit kostel svatého Mikuláše nebo Františkánský klášter.

Kostel svatého Mikuláše a svaté Alžběty

Františkovy Lázně

Františkovy Lázně jsou dalším lázeňským městem v Karlovarském kraji. Pyšní se krásnými elegantními lázeňskými domy a klidnou atmosférou. I zde se budete moci projít romantickými promenádami a obdivovat architekturu domů a ulic, kterými projdete. Jsou plné rozsáhlými udržovanými lázeňskými parky, kde si můžete opravdu odpočinout. I toto město je nadnárodní památkou světového dědictví UNESCO.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

Lopatkovec
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Bílá lepkavá hmota na rostlinách: Co znamená, o jakého škůdce jde a jak rostliny zachránit

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

zavřít reklamu
×
Reklama