Vydejte se na cestu za úchvatnými městy Zlínského kraje

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 09.03.2024 08:00
Zlínský kraj

Zlínský kraj leží v srdci Moravy. Je velmi rozmanitou krajinou, protože se v něm nacházejí hory s divokou přírodou ale i města s dlouhou historií. Při jeho návštěvě budete překvapeni krásou měst, která v něm uvidíte.

Tato část Moravy ale někdy bývá opomíjená, navzdory tomu, kolik malebných měst a krásné přírody svým návštěvníkům nabízí. Ať už se rozhodnete prozkoumat historické památky nebo přírodní krásy, tato část Moravy vás určitě okouzlí svou pestrostí a jedinečností. Na některá města vám v článku přinášíme tipy.

Zlín

Jako první zmíníme krajské město Zlín, které je známé svou unikátní architekturou. Spoustu staveb zde nechal postavit Tomáš Baťa, který zde prosadil koncepci zahradního města s originální funkcionalistickou architekturou. V duchu jeho architektury se nese velká část města, a jedná se tak o jeden z nejrozsáhlejších typových industriálních architektonických souborů v Evropě. Proto můžeme navštívit i památník Tomáše Bati, po kterém nás může provést průvodce. Dále můžeme navštívit hvězdárnu nebo zlínskou zoo.

Kroměříž

Kroměříž je město, kterým protéká řeka Morava a jeho dominantou je zámek Kroměříž a také zámecké zahrady, které patří k nejkrásnějším v České republice. Právě zámek a zahrady jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Na zámku si můžete vybrat jednu z prohlídek a pokochat se krásným interiérem, nebo si můžete projít park plný rybníků, okrasných keřů a laviček k odpočinku.

Uherské Hradiště

Uherské Hradiště má krásné historické centrum, které je plné památek. Nachází se v něm například Františkánský klášterní komplex, který je společně s přilehlým kostelem Zvěstování Panny Marie významnou kulturní památkou města. Kromě toho v něm najdeme několik muzeí. Můžete navštívit například muzeum v přírodě Rochus, kde se můžete seznámit s tradičním bydlením a folklórem. Dále také můžete vidět archeologické vykopávky Sady z 9. století.

Uherské Hradiště

Vizovice

Vizovice jsou dalším městem s bohatou historií. Je zde městská památková zóna jejíž dominantou je barokní zámek. Můžete si vybrat ze tří prohlídkových okruhů včetně prohlídky kaple. Kolem zámku se rozprostírá větší zámecká zahrada s rybníkem. U ní leží hasičské muzeum. Kromě zámku můžete navštívit klášter Milosrdných bratří či mariánský sloup. Vizovice jsou také město známé pro svou pálenku a slivovici.

Valašské Meziříčí

Valašské Meziříčí leží v malebné krajině nedaleko Beskyd. Proto se z něj můžeme kochat krásnými pohledy na hory. Nacházejí se v něm dokonce dva zámky, do jednoho je ale vstup omezen, ale v druhém je muzeum. Mezi další cenné památky patří budova radnice, kostel Nanebevzetí Panny Marie či barokní morový sloup.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

zavřít reklamu
×
Reklama