Nezapomenutelná cesta po úchvatných městech na Vysočině

fotografie autora Petr Dostál publikováno 14.02.2024 07:00
Vysočina

Kraj Vysočina leží v srdci České republiky. Je to oblast bohatá na přírodní krásy ale i na historické památky a kulturu. Vydejte se proto s námi na cestu po městech, která vás nadchnou a pohltí nezapomenutelnou atmosférou.

Města svými památkami lákají jak návštěvníky z celé České republiky, tak i cizince. Můžete navštívit hrady, zámky i klášter a kochat se historickými centry měst s dlouhou historií. Na jejich návštěvu určitě jen tak nezapomenete.

Třebíč

Třebíč je město s bohatou historií. Počátky města jsou spojeny s rokem 1101 a se založením benediktinského kláštera. Je známá svou židovskou čtvrtí a bazilikou sv. Prokopa, které byly v roce 2003 přidány na seznam dědictví UNESCO. Židovská čtvrť patří mezi nejzachovalejší v Evropě. Pohltí vás svou jedinečnou a nezapomenutelnou atmosférou. Tvoří ji více než 120 budov včetně školy, radnice nebo chudobince. Jsou zde také zachovalé synagogy a rozsáhlý židovský hřbitov. Kromě čtvrti můžete navštívit i zámek, který představuje spojení bývalého benediktinského kláštera s renesančním zámkem. U zámku se nachází právě Bazilika sv. Prokopa, která je postavena v unikátním přechodném románsko–gotickém slohu. Je to velmi cenná památka, která vás okamžitě vtáhne do dob dávno minulých.

Telč

Telč je město na jihozápadě Moravy s cenným historickým jádrem, které je městskou památkovou rezervací a je zapsáno na seznamu dědictví UNESCO. Podle místní pověsti byl založen již v roce 1099. Při jeho návštěvě vás jistě nadchne jeho historické centrum, které leží mezi dvěma rybníky. Kolem centra jsou částečně zachovalé hradby a můžete do něj vstoupit pomocí jedné z bran. Středem centra je podlouhlé náměstí s malebnými měšťanskými domy. Součástí je i krásný renesanční zámek, jehož současnou podobu mu dali italští mniši. Při návštěvě města můžete zavítat i do Telčského podzemí.

Telč

Žďár nad Sázavou

Ve Žďáru nad Sázavou se nachází spoustu historických památek. Jednou z nich je zámek, který vznikl po zániku bývalého kláštera. Nachází se v něm muzeum a několik expozic. Můžete jít například na prohlídku Po stopách Santiniho nebo Za zdmi kláštera. Blízko zámku se nachází Zelená hora s Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého, který je na seznamu UNESCO. Kostel je postaven ve slohu barokní gotiky a jedná se o nejoriginálnější dílo českého architekta s italskými předky Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Světlá nad Sázavou

Při vaší návštěvě můžete navštívit zámek, který má kořeny ve 14. století, kdy býval gotickou tvrzí. Až později byl přestavěn na lovecký zámek. Máte na výběr ze 4 expozic a prohlídkových okruhů, a navíc je otevřen celoročně. Kolem zámku je velký park s několika rybníky. Dále se můžete podívat do Středověkého podzemí, jehož některé části jsou podle domněnek ze 13. století.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Mravenci
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Mravenci na stromě: Zbavte se jich pomocí ověřených metod dřív, než přilákají mšice

zavřít reklamu
×
Reklama