Klenoty Středočeského kraje: města, která stojí za návštěvu

fotografie autora Petr Dostál publikováno 22.02.2024 07:00
Kutná hora

Středočeský kraj je plný historických měst a staletých památek. Krajina v něm je velmi různorodá, plná nejrůznějších kopců a malých vesniček. Ukrývá se v něm ale i spoustu pokladů ve formě hradů a zámků.

Při jeho projíždění vás nadchne krása tohoto kraje. Uvidíte zvlněnou krajinu díky Brdům nebo Křivoklátsku, a když zavítáte do měst, nebudete se stačit divit krásným zámkům nebo kostelům a klášterům. Proto je ideálním místem pro objevování naší historie.

Dobříš

Dobříš je město, které se nachází mezi Příbramí a Prahou a rozkládají se nad ním Brdské vrchy. Ukrývá se v něm spousty krásných památek, ale největším klenotem je zámek Dobříš a jeho francouzská zahrada. Nynější zámek pochází z 18. století, ale jeho předchůdcem je hrad Vargač ze 14. století. Můžete si projít zámecké expozice nebo se podívat do zámecké galerie. Kromě zámku, se v Dobříši nachází i synagoga nebo právě zbytky hradu Vargač.

Kutná hora

Kutná Hora je město, které v sobě ukrývá městskou památkovou rezervaci, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ve městě se dodnes zachovalo historické jádro s gotickými, renesančními a barokními domy. Jednou z nejvýznamnějších památek je chrám sv. Barbory a katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Chrám nás pohltí svou architekturou, která nemá v České republice obdoby. Katedrála je zase 2. největším kostelem u nás. Proto budeme uchváceni jeho honosnou velikostí. Kromě těchto památek zde nalezneme dva kláštery, z čehož se jeden nachází u katedrály.

Kolín

Kolín je město, kterým protéká řeka Labe a má nádherné historické centrum. Uprostřed se nachází malebné Karlovo náměstí, od kterého je to jen kousek ke gotickému kostelu sv. Bartoloměje z 13. století. Kromě toho se v Kolíně nacházejí zbytky dochovaných hradeb, synagoga s židovským ghettem a také zámek.

Kolín

Benešov

Benešov je město s krásným náměstím, kostely a také především se zámkem Konopiště s velkým zámeckým parkem. Pochází z 13. století, kdy zde stál ještě gotický hrad. Návštěvníci si mohou vybrat z mnoha prohlídkových okruhů, včetně prohlídky zahrady. Zámek je otevřen od dubna do listopadu. Kromě výše zmíněných památek se můžete jít podívat i na medvědárium nebo do muzea umění a designu.

Mnichovo Hradiště

Mnichovo Hradiště je vstupní branou do Českého ráje, a tak kromě krásných památek máte blízko i nádhernou přírodu. Ve městě se ale ukrývá úchvatný zámek. Při jeho návštěvě si můžete vybrat jeden ze tří prohlídkových okruhů, nebo se pokochat zámeckým parkem. Hned vedle stojí kapucínský klášter s kostelem Tří králů a kaplí sv. Anny. V kapli jsou uloženy ostatky Albrechta z Valdštejna.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Plíseň na rajčatech: Jak efektivně zabránit jejímu vzniku? Docílit toho lze jednoduše

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

zavřít reklamu
×
Reklama