Perly Olomouckého kraje: Města, která byste neměli minout

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 19.03.2024 07:00
Jeseník

Úrodná Haná a podhůří Jeseníků. Olomoucký kraj je z přírodního pohledu velmi pestrý a v jeho lůně najdete hned několik měst, které stojí za zastávku. Pojďme si je stručně představit.

Přerov

Přerov patřil k významným centrům už v dávné historii. Sever skrýval rozsáhlá archeologická naleziště pocházející z doby lovců mamutů. Vědci zde odkryli spoustu nálezů připomínajících život paleolitického člověka. Velkou atrakcí Přerova je dnes proto Stezka lovců mamutů. Vede ze severní části města, tzv. Předmostí až na Čekyňský kopec. U města se nachází také zřícenina hradu Helfštýn a přírodní rezervace.

Prostějov

Na západním okraji Hané leží město Prostějov, Pozoruhodná je zdejší stará renesanční radnice, i druhá nová, postavená v historizujícím stylu v věží o výšce 66 metrů, na které se nachází krásný orloj. Pěknou pamětihodností je rovněž renesanční zámek, dílo pánů z Pernštejna. Turisty láká také známá hvězdárna s bohatým programem pro dospělé i děti a botanická zahrada otevřená roku 1934.

Jeseník

Synonymem lázeňství je město Jeseník. O tuto tradici se postaral její zakladatel Vincenc Priessnitz, budova jeho lázní se tyčí nad městem. Historicky je sídlo mezi horami svázáno s těžbou zlata a stříbra. K nejzajímavějším tipům pro návštěvníky patří vodní tvrz z 15. století, zdejší nejstarší památka, kde nyní sídlí Vlastivědné muzeum Jesenicka. V jeho sklepení si můžete prohlédnout expozici věnovanou nechvalně známým čarodějnickým procesům.

Šumperk

Za bránu do pohoří Jeseník se považuje město Šumperk. Láká výstavnými městskými domy i zámkem Žerotínů, takže se vydejte na procházku historickým centrem. Pokud toužíte dozvědět se více o inkvizitorském řádění Jindřicha Františka Bobliga, vydejte se do sklepení Geschaderova domu. Tam vás výstavou provede sám strůjce všeho zla. Pokud jste fyzicky alespoň trochu zdatní, vystoupejte na radniční věž. Z ochozu si užijete nádherný výhled na město.

Šumperk

Zábřeh

Na muzeum s expozicí svého rodáka, proslulého dobrodruha Jan Eskymo Welzela, láká moravské město Zábřeh. Welzlova stezka, která vede centrem, vám ukáže všechny jeho památky. Dojdete až do srdce města na Masarykovo náměstí. Tím ale výčet zdejších zajímavostí zdaleka nekončí. Pozoruhodný je zámek Skalíčko nebo zřícenina hradu Brníčko. Z kopce, kde se zbytky hradu nachází, se můžete pěkně porozhlédnout po okolí.

Litovel

Moravské Benátky, tak se přezdívá Litovli. Naprosto oprávněné. Město leží na celkem šesti ramenech řeky Moravy. Kdybyste počítali opravdu poctivě, zjistíte, že větších a menších mostů je tu skutečně požehnaně – na 170. Úchvatné je také zdejší náměstí, jehož dominantu tvoří 73 metrů vysoká věž radnice. Zajímavou expozici slibuje Muzeum harmonik, které je jediné v České republice. Bohatou sbírku shromáždil jejich opravář Jiří Sedláček.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama