Perly Jižní Moravy: Turisty nadchne vinařské Znojmo i průmyslové Blansko

fotografie autora Helena Stejskalová publikováno 10.03.2024 08:00
Jižní Morava

Když se řekne Jižní Morava, spoustě Čechů se vybaví vinice. Pouť po jihomoravských městech můžete začít třeba ve Znojmě, které je s vinařstvím úzce svázané. Podívejte se ale i do rodiště TGM.

Znojmo

Historické Znojmo láká návštěvníky hradem, založeným už v 11. století Přemyslovcem Konrádem I. Brněnským nad údolím Gránického potoka. Rozhodně byste si neměli nechat ujít rotundu sv. Kateřiny, jejíž zdi se pyšní freskami z roku 1134. Za pozornost stojí i zdejší loucký klášter. Mimochodem, jeho opat Jiří II. zavedl ve Znojmě roku 1571 pěstování okurek, kterými je město proslulé. Kdo se nebojí, může se vydat do několikapatrového znojemského podzemí.

Blansko

S výrobou železa je svázáno Blansko, které zažilo velký rozmach v 19. století v souvislosti s rozvojem zdejší průmyslové výroby. Tu připomíná jedna průmyslová památka, a to správní budova firmy Adast inspirovaná windsorským stylem. Blansko patří k turisticky atraktivním cílům, protože tvoří pomyslnou vstupní bránu Moravského krasu. Vyplatí se vydat po okolních zříceninách a objevit krásy hradu Blansek nebo Čertova Hrádku. Vynechat byste neměli blanenský zámek s parkem.

Břeclav

Dominantu Břeclavi tvoří zejména renesanční zámek stojící v místech někdejší tvrze. Charakteristická je pro něj arkádová pavlač, kterou nesou toskánské sloupy. Určitě se sem podívejte, a když tu budete, projděte se krásným zámeckým parkem, na který navazuje Kančí obora. Za prohlídku stojí i velmi moderní kostel sv. Václava dokončený roku 1995.

Zámek Břeclav

Hodonín

Minout byste neměli také Hodonín, rodné město prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. Ve zdejším barokním zámečku si můžete prohlédnout stálou expozici o jeho životě. Pokud se rádi dozvíte něco nového i z jiného, než je vaší doménou, navštivte v budově někdejších kasáren výstavu o 100 letech těžby nafty na Slovácku.

Vyškov

Řekne-li se Vyškov, leckdo si vybaví, že se zde nachází vojenská škola. S vojskem také úzce souvisí i jedno z turistických lákadel tohoto města, a to Muzeum letecké a pozemní techniky, které určitě zláká hlavně pány, ovšem svoje brány otevírá až v dubnu. Chcete-li se dozvědět něco víc o zdejším kraji, navštivte Muzeum Vyškovska.

Slavkov

Slavkov u Brna se sice řadí k menším městům, ale proslavil se bez nadsázky po celém světě. Právě zde totiž roku 1805 proběhla bitva Tří císařů, která změnila mapu Evropy. Návštěvu zdejšího barokního zámku si rozhodně nenechte ujít.

Moravský Krumlov

Také Moravský Krumlov není žádným velkým gigantem, ale na cestě jihem Moravy byste se v něm měli zastavit. Nadchne vás překrásný zámek, který je skutečnou perlou architektury. Milovníci malířství zaplesají, protože je zde k vidění také Slovanská epopej Alfonse Muchy.

Seriál: Nejoblíbenější města České Republiky dle krajů

Mohlo by Vás zajímat

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

rajčata
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení rajčat: Díky této zálivce se dočkáte dvakrát větší úrody a lahodnějších plodů

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama