Přestavba dodávky 1. díl: Výběr vhodného vozu a na co nezapomenout při plánování obytné dodávky

fotografie autora Jan Nováček publikováno 07.03.2024 07:00
Peugeot Boxer

Cestování v obytné dodávce je v posledních letech stále více populární. Mnoho lidí uvažuje o vlastní přestavbě jako o cenově dostupné alternativě obytného vozu. V prvním dílu se podíváme na výběr vhodného vozu pro přestavbu a připomeneme si důležité aspekty, na co nezapomenout při výběru dodávky.

Cestování obytnou dodávkou je stále více populární, zejména u mladých lidí, pro které je mnohdy tento způsob cestování životním stylem. Někteří své cestování posunuli na vyšší úroveň – ukončili pronájmy, prodali svůj majetek a jediné co mají, je jejich přestavěná dodávka.

Pokud byste rádi začali svoji vlastní přestavbu dodávky na obytné auto, určitě máte v hlavě nepřeberné množství otázek. Jakou dodávku pro přestavbu vybrat? Jak začít s přestavbou a co nepodcenit? Kolik mě bude stát přestavba dodávky na obytné auto? Legalizace obytné dodávky, aneb je legální přestavět dodávku a co na to STK? Na všechny tyto otázky a na další, které vás mohou napadnout při přestavbě, si projdeme v tomto více dílném seriálu o přestavbě dodávky, ve které cestuji po světě.

K čemu budu obytnou dodávku používat a kdy a kam s ní budu jezdit?

Možná si říkáte, že jde o hloupou řečnickou otázku, opak je ale pravdou. Na začátku, ve fázi plánování, ještě předtím, než budete vybírat konkrétní dodávku, než si načrtnete první rozložení interiéru, je velice důležité si ujasnit, k čemu bude obytná dodávka sloužit.

Kolik lidí bude cestovat obytnou dodávkou?

V první řadě je třeba si ujasnit, kolik lidí bude cestovat a bydlet v obytné dodávce. Klasická dodávka má tři místa pro jízdu. Kromě tří místné verze existují i vícemístné, typicky s druhou řadou sedadel, nebo lze namontovat (a zlegalizovat) další dvojsedadlo. Pokud bude cestovat obytnou dodávkou pouze dvojice, je velice oblíbené a praktické namontovat místo tří sedadel dvě samostatná sedadla s otočnou konzolí.

Kam a na jak dlouho budu jezdit s obytnou dodávkou?

Dalším důležitým aspektem, na který byste se měli zaměřit při plánování obytné vestavby je kam a na jak dlouho budete vyrážet na cestu. Pro krátké víkendové cesty si pravděpodobně vystačíte i s nejmenší dodávkou, neboli camper vanem (typicky VW Transporter / Multivan, nebo dodávka typu L1H1). Zpravidla nebývají vybavené sprchou (není pro ni prostor), nebo mají přenosnou či venkovní sprchu. 

Pokud budete vyrážet na delší cesty, jedno jestli do kempu, na stellplatz nebo budete cestovat spíše na divoko, oceníte větší dodávku s větším obytným a úložným prostorem. 

Zvlášť, pokud plánujete cestovat na divoko (nebudete jezdit do kempů ani na STPL, budete nocovat na veřejných místech, parkovištích), oceníte větší vnitřní prostor, možnost plnohodnotné sprchy a více úložného prostoru.

Přestavba dodávky 1. díl: Výběr vhodného vozu a na co nezapomenout při plánování obytné dodávky

Co všechno chci v obytné dodávce?

Sprcha

Plnohodnotnou sprchu do malé dodávky nedostanete. Více méně, vše se hodně točí právě kolem sprchy, která zabírá velkou část obytného prostoru. Pro sprchu (rozměr cca 80x80 cm) budete potřebovat dodávku alespoň typu L2H2 (střední výška a střední délka). 

Postel

Součástí obytné dodávky je i spaní. Postel může být pevná nebo rozkládací, záleží jak budete mít koncipovaný obytný prostor. Důležité je ale myslet na to, že postel vám bude zabírat velkou část prostoru. Při výběru vhodného vozu je třeba si rozmyslet, zda budete mít postel podélně nebo příčně. 

U příčně umístěné postele je třeba brát v potaz i šířku dodávky, bez dodatečného rozšíření boků dodávky dosáhnete maximálně 195 cm dlouhého lůžka (pozor, ne všechny dodávky jsou takto široké). Podélná postel vám umožní vybudovat plnohodnotné 200 cm dlouhé lůžko, ale zase ukrojí velkou část obytného prostoru.

Kuchyň

Kuchyňka v obytné dodávce nesmí chybět. Nejčastěji se skládá (jako každá jiná kuchyň) z vařiče (zpravidla plynového), dřezu a úložného prostoru. 

Jak velkou dodávku budu potřebovat?

Pokud už víte, co vše budete v obytné dodávce potřebovat, jak ji budete mít koncipovanou a kam a jak s ní plánujete vyrážet, můžeme si v krátkosti uvézt běžné rozměry dodávek.

L1H1 / Transporter / Multivan

Jedná se o nejmenší verzi vyráběných dodávek. Tato velikost je vhodná spíše pro camper vany, nikoli pro stavbu plnohodnotné obytné dodávky. 

L2H2 nebo L3H2

Delší a vyšší verze dodávek, ze které už lze vyrobit plnohodnotnou obytnou dodávku. Většina firem, kteří přestavují dodávky volí právě tyto rozměry. Díky vyšší střeše (H2) si můžete v dodávce stoupnout a postavit plnohodnotnou sprchu. Delší verze (L3) umožní i podélné spaní. U kratší verze (L2) bývá spaní spíše příčné. 

L3H3 nebo L4H3

Nejvyšší modely dodávek (H3) společně s delší (L3) nebo nejdelší karoserií (L4) nabízí nejvíce místa pro vaši přestavbu a jsou tak nejideálnější adepty pro vlastní přestavbu obytné dodávky. 

Autor článku právě dokončuje vlastní přestavbu své druhé dodávky. Může se tak s vámi podělit o své poznatky a zkušenosti. Plno věcí člověk zjistí a vymýšlí až při samotné přestavbě, zpětně by pak udělal spoustu věcí jinak. Tento vícedílný seriál vám pomůže si udělat představu o tom, co všechno obnáší taková přestavba dodávky.

Seriál: Přestavba dodávky

Jak vybrat obytnou dodávku? otázka
Pro výběr té správné dodávky pro přestavbu na obytné auto musíte zohlednit několik aspektů. V první řadě je důležité si uvědomit, co všechno má vaše obytná dodávka obsahovat a kolik úložného prostoru potřebujete. Důležité je také to, kam a na jak dlouho budete s obytnou dodávkou cestovat.
Kolik stojí přestavba dodávky na obytné auto? otázka
Přestavba dodávky na obytné auto svépomocí může stát nejčastěji od 50 000 Kč do 300 000 Kč. Každá přestavba dodávky je jiná a nelze přesně určit jednotnou cenu.
Jak dlouho trvá přestavba dodávky na obytné auto? otázka
Přestavba dodávky na obytné auto trvá odhadem 300 - 600 hodin práce. Vždy záleží na konkrétní vestavbě, její náročnost a vaši šikovnosti.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení orchidejí je zásadní. Po kterém hnojivu budou krásně kvést?

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

zavřít reklamu
×
Reklama