Přestavba dodávky 2. díl: Plánování a příprava dodávky na přestavbu + jeden tip na závěr

fotografie autora Jan Nováček publikováno 16.03.2024 08:00
Dodávka

V prvním dílu seriálu o přestavbě dodávky na obytné auto jsme řešili výběr vhodného vozu. Ve druhém dílu se podíváme na přípravu dodávky a plánování rozvržení obytného prostoru.

Pokud už máte vhodnou dodávku pro vaši přestavbu, nebo jste se alespoň rozhodli jak velkou dodávku budete potřebovat, můžete se pustit do plánování obytné vestavby.  

Plánování obytné vestavby

Plánování je důležitým krokem, ve kterém si uvědomíte nespočet detailů, na které byste narazili až při samotné přestavbě. Doporučuji si nakreslit výkres, do kterého si zakreslíte jednotlivé prvky karoserie, jako jsou dveře nebo podběhy zadních kol. Výkres je dobré kreslit v přesném měřítku. Já jsem si zvolil měřítko 1:10 – jeden centimetr na papíře odpovídá 10 cm ve skutečnosti. Jelikož jsem přestavoval dodávku Peugeot Boxer v rozměru L4H3, která má ložnou plochu 4 metry, spojil jsem dva papíry A4, na které jsem si nakreslil jednoduchý nákres obytné vestavby.

Může se to zdát jako zbytečnost, ale jednoduchý nákres obytné vestavby vám poslouží několikrát. V první řadě si uvědomíte rozložení jednotlivých prvků. Zjistíte, jak velká linka se vám do dodávky vleze a kolik místa zůstane na postel. V pozdější fázi přestavby, kdy už byly základní prvky interiéru na svém místě, posloužil výkres i při objednávání kabelů, vodičů a hadic.

Příprava dodávky na přestavbu

Pořízením dodávky to všechno začíná. Před samotnou přestavbou dodávky na obytné auto je nutné dodávku připravit. V prvním kroku je třeba odstranit překližkový nebo plastový obklad stěn. Na podlaze bývá nejčastěji voděodolná překližka. Překližku z podlahy určitě nevyhazujte. Pokud je v dobrém stavu, můžete si ji nechat a v další fázi ji znovu použít na podlahu. Pokud není v dobrém stavu, nebo pokud ji chcete nahradit novou, ponechte si ji alespoň na obkreslení tvaru podlahy na novou překližku – ušetří vám to čas.

Fiat Ducato

Vhodný čas na ošetření koroze a drobné opravy

Po odstrojení nákladového prostoru od výdřevy, úklidu a vymytí prostoru je vhodný čas na zhodnocení stavu. Pokud není vaše dodávka úplně nová a má už nějaké roky provozu za sebou, je právě teď ideální čas na drobné opravy, ošetření koroze nebo i prevenci. Kontrolu a ošetření doporučuji provést pečlivě, po přestavbě dodávky se k vnitřní straně karoserie už nedostanete.

Jako prevenci doporučují vystříkat nosníky na podvozku antikorozním voskem. Sám jsem antikorozní vosk aplikoval i z vnitřku nákladového prostoru do „prahů“. Vosk můžete aplikovat i do nosníků v nákladovém prostoru vaši dodávky, dejte však pozor, aby vám vosk nezůstal na stěnách dodávky – v pozdější fázi přestavby, při lepení izolace, by to mohlo způsobit problémy.

Tip na závěr: Pohlídejte si termín technické kontroly

Na konec musím upozornit na jednu velice důležitou věc. Pohlídejte si termín technické kontroly, abyste stihli svoji obytnou přestavbu dokončit a zlegalizovat včas. Na technickou kontrolu byste měli přistavit vozidlo prázdné, s rozestavěnou dodávkou byste nemuseli projít. Platnost technické kontroly najdete ve velkém technickém průkazu, nebo orientačně na červené nálepce na zadní registrační značce.

Seriál: Přestavba dodávky

Mohlo by Vás zajímat

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

zavřít reklamu
×
Reklama