Přestavba dodávky 3. díl: Při řezání do karoserie musíte dodržet jednoduché pravidlo, aneb jak na instalaci oken

fotografie autora Jan Nováček publikováno 18.04.2024 07:30
Obytná dodávka

Při přestavbě obytné dodávky přijde na řadu i řezání otvorů pro okna, vrtání děr pro držáky markýzy nebo otvory pro elektrickou zásuvku. Pokud se do toho pustíte samy, je třeba se držet důležitého pravidla.

Při přestavbě dodávky na obytné auto je jedním z prvních úkonů instalace oken. Samotnou instalaci a stím spojené řezání do karoserie je nutné zvládnout ihned na samotném začátku přestavby dodávky. 

Kolik a jaké okna vybrat pro obytnou dodávku?

Okna pro obytnou dodávku si můžeme rozdělit do dvou základních kategorií. Jedná se o střešní a boční okna. Střešní okna pak mohou mít zabudovaný ventilátor. V obou případech je dobré volit modely s moskytiérou a zatemňovací roletou.

Co se týká otázky počtu oken, vše záleží na individuálních požadavcích. Z vlastní zkušenosti, i zkušeností ostatních, je dobré instalace dvou střešních oken, jednoho včetně ventilátoru. Dvě střešní okna vám umožní lépe vyvětrat auto v letních dnech. Pokud máte místo pouze pro jedno střešní okno, volte model s ventilátorem vždy.

Krom střešních oken se na obytnou dodávku montují i boční okna. Boční okna nejsou tak důležitá jako střešní. Hodí se pro větší prosvětlení interiéru. Pokud ale máte rádi soukromí, zvažte, zda má smysl boční okna instalovat.

Při výběru konkrétního modelu okna se kromě samotného rozměru okna zaměřte i na výběr správné varianty podle síly stěny.

Na co si dát pozor při instalaci oken pro obytnou dodávku?

Před samotným řezáním je důležité si na základě rozložení interiéru konkrétní vestavby pečlivě naplánovat umístění a rozměry otvorů pro okna. Vždy se držte postupu pro instalaci dodávaného k oknu. Co je však nejdůležitější? Nejdůležitější je pečlivě měřit, raději dvakrát. Po vyříznutí správného otvoru a začištění ostrých hran ošetřete řez proti korozi. Při lepení okna naneste dostatečné množství těsnícího tmelu.

Některá okna nejsou určena pro montáž přímo na karoserii dodávky, ale je třeba vyrobit dřevěný rámeček. Rámeček se instaluje z vnitřní strany a slouží pro uchycení vnější části okna. Stejně jako vnější část okna i rámeček podlepte těsnícím tmelem.

Jaký vybrat tmel pro montáž oken na obytnou dodávku?

Pro lepení oken na obytnou dodávku doporučuji zvolit lepící / těsnící tmel k tomu určený. Tmel musí být odolný proti povětrnostním podmínkám a musí být UV stabilní. Běžný silikon není vhodný.

Seriál: Přestavba dodávky

Mohlo by Vás zajímat

Levandule
publikováno 27. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Účinné jarní hnojivo na levanduli povzbudí bohaté nakvétání a zdravý růst keře

Muzem ČD Lužná
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Několik zajímavých tipů na rodinný výlet – jak strávit poslední dubnový víkend a zabavit celou rodinu

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

zavřít reklamu
×
Reklama