Wild parking: aneb základní pravidla divokého parkování

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 15.04.2024 07:15
Kempování na divoko

Jak je to s povolením nocování v autě v jednotlivých zemích? Jsou státy, které vyžadují přespání pouze na místě k tomu určeném, ale stále se najde ještě hodně zemí, které vás při dodržování základních pravidel nechají spát i mimo ně.

Jednou z nejpříjemnějších změn při cestování v dodávce je wild parking, čili spaní nadivoko. Nocování v přírodě daleko od lidí bez světelného smogu a městského hluku je v dnešní době něčím unikátním. První taková noc může být trochu zvláštní, neboť naprostá tma a ticho je něčím, na co si už naše tělo odvyklo. Ujišťuji vás však, že možná hned druhou noc již budete spát jako v bavlnce a ráno se probudíte plni energie.

Snažte se být nenápadní

Kromě severských zemí, kde je většinou kempování za dodržování základních pravidel zcela povoleno, se v ostatních státech tato aktivita často bere jako přestupek. Jen několik států tento zákon striktně dodržuje. Důležitým faktorem je způsob, jakým se cestovatelé chovají. Je obrovský rozdíl, zda budete pouze přespávat v autě, nebo se rozhodnete vyndat z něho stoleček a židličky. Toto je již bráno jako kempování a na to je většina zemí háklivá. Snažte se být nenápadní a zbytečně na sebe neupozorňujte, ve většině případů vás tak nechají být.

Dvě země, kde si dát velký pozor

Mezi nejpřísnější státy v tomto směru patří Švýcarsko a Rakousko. Prvně jmenovaná země je dle mé zkušenosti zcela na vrcholu pomyslného žebříčku. Zastavit mimo vyhrazená místa nebo kempy je velké riziko, při kterém hrozí velmi vysoké pokuty. V této zemi si klidnou noc někde v přírodě moc neužijete. Jejich sousední země Rakousko se jim velmi rychle přibližuje, ještě několik let zpátky se dalo celkem v klidu najít nějaké to místečko, ale poslední roky země rázně utahuje cestovatelům v tomto směru opasky a dnes již mnoho míst v turisticky zajímavých oblastech není. Navíc ceny kempů a míst pro karavany jsou stejně jako ve Švýcarsku velmi vysoké. Je zcela běžné, že za pouhé místo na parkování bez jakýchkoliv služeb zaplatíte i 800 Kč za noc.

Přespání bez větších problémů

Naopak na druhý konec žebříčku bych dal Itálii, Španělsko, Francii. V těchto zemích poslouží k přespání jakékoliv parkoviště, kde není přímo značka se zákazem. Rovněž lze využít i různých postranních cest. Dobrým pomocníkem pro hledání míst jsou různé mobilní aplikace. 

Itálii bych jen ještě rozdělil na dvě oblasti a to na okolí kolem jezera Lago di Garda a zbytek. Prvně jmenovaná část se od celé země výrazně liší a na většině míst budete hledat místo k přespání marně. Vzhledem k velkému náporu turistů je však tento zákaz pochopitelný.

Základem je slušné chování

Ze všeho nejdůležitější je ve všech zemí na celém parkování dodržování pravidel slušného chování nejen k ostatním, ale i k přírodě. Ovšem dle mých dosavadních zkušeností, pokud se jedná o skutečné cestovatele, nikdy po nich nepořádek nezůstal. Naopak viděl jsem pár z nich, kteří jako díky za poskytnuté místo, sbírali okolní nepořádek po místních. Opravdový cestovatel totiž ví, jak se k přírodě chovat a nechat po sobě odpadky je pro něj něco nemyslitelného.

Závěrem bych ještě dodal jednu zásadní věc. Pokud vás z jakéhokoliv místa vykáže místní Policie, chovejte se k nim slušně. V naprosté většině případů se tak budou chovat i oni k vám a jen vás požádají o opuštění místa s odkazem na jiné. 

Do zemí na Balkánském poloostrově se letos teprve chystáme, takže nejsou zahrnuty v mém hodnocení.

Mohlo by Vás zajímat

Muzem ČD Lužná
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Několik zajímavých tipů na rodinný výlet – jak strávit poslední dubnový víkend a zabavit celou rodinu

Pokojové rostliny
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

zavřít reklamu
×
Reklama