Přestavba dodávky: na co při ní nezapomenout

fotografie autora Aleš Mohr publikováno 04.02.2024 07:30
Obytná dodávka

Pokud patříte k těm, kteří si nemohou dovolit zakoupit nový a plně vybavený karavan, budete se muset spolehnout na své zlaté ručičky. Co při přestavbě určitě nezapomenout a čemu věnovat maximální pozornost?

Čím větší, tím lepší

Na internetu a sociálních sítí je k dispozici velké množství videí s detailními návody a postupy pro úpravu dodávek. Takže pokud jste člověk alespoň trochu manuálně zručný, většinu si zvládnete udělat sami. K přestavbě lze využít jakoukoliv dodávku. Samozřejmě čím menší ji budete mít, tím větší ústupky vás ve vybavení čekají. 

Do těch úplně nejmenších se kromě postele a sedacího prostoru už moc jiného nevejde. Kuchyňka je tak většinou řešena formou výsuvných šuplíků ze zadní části vozu. K tělesné hygieně je využívána solární sprcha v kombinaci s venkovní zástěnou a toaleta je používána chemická. A právě ta se mnohým může zdát jako nedostatečné řešení, avšak při používání správných prostředků jde o zcela bezproblémovou záležitost. V některých zemích může být dokonce provedena její kontrola místní policií.

Přestavba dodávky: na co při ní nezapomenout

U větších vozidel typu L1 už lze vybudovat i plnohodnotný prostor na vaření. A do těch největší dodávek od modelu L2 a více se vám již vejde i sprchový kout s toaletou.

Hmotnost číslo jedna

Vnitřní nábytek nebo skříňky si můžete zhotovit sami, ale pokud nejste zručný truhlář, raději doporučuji si vše nakoupit a poté si upravit na požadované rozměry. Hlavním pravidlem je však váha používaných dílů. Snažte se vše vyrábět z lehkých materiálů. Mějte na paměti povolenou maximální nosnost vozidla. Čím více si jí uberete při přetavbě, tím méně vám zbyde na náklad, a věřte, že kilogramy naskakují opravdu velmi rychle.

Například oblíbené dřevěné palubky se dají nahradit plastovými. Rozdíl v celkové váze je obrovský a navíc jsou prodávané v různě barevném  provedení.

Spánek a pohodlí nade vše

Další důležitou věcí, na kterou klást velký důraz, je lůžko. Pokud ho vyrobíte pohodlné, kde se všichni dobře vyspí, téměř všechno ostatní je již druhořadé. Dle zkušeností se na podélně orientované posteli vedle sebe bez problémů vejdou dvě dospělé osoby a dítě. 

Pokud jsou hmotnost a ložnice hlavními aspekty, úložné prostory jsou neméně důležité. Těch se opravdu snažte udělat co možná nejvíce a využijte jakéhokoliv prostoru k jejich vytvoření. Budete překvapeni, kolik místa vám jen zabere oblečení.

Přestavba dodávky: na co při ní nezapomenout

Elektřinu ponechte profíkům

Co se týče elektřiny, ta je většinou dodávána pomocí solárních panelů a je nedostatkovým zbožím. Proto se snažte mít na ní závislých co možná nejméně přístrojů. Zároveň doporučuji její rozvod a instalaci ve vozidle jako jedinou přenechat odborníkům. 

Vařič se nejběžněji používá plynový a velká 10 kilová láhev vydrží několik měsíců pravidelného vaření. Pozor jen na její doplňování, co země, to téměř jiný druh ventilu. Pokud chcete mít jistotu při používání plynu v uzavřeném prostoru, doporučuji si dokoupit a naistalovat i bezpečností hlásič pro jeho únik. 

Poslední složkou jsou používané hygienické potřeby, které se v dnešní době dají sehnat z rozložitelných a k přírodě šetrných složek. Zakoupíte tak od zubní pasty, mýdla, prostředků na nádobí až po toaletní papír. Úcta k přírodě by tak vždy měla být na prvním místě.

Mohlo by Vás zajímat

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

zavřít reklamu
×
Reklama