Nová vlaková trať propojí Bratislavu, Prahu i Brugy. Trasu vlak ujede za 19 hodin

fotografie autora Petr Dostál publikováno 26.02.2024 06:30
Vlaková doprava

Železniční dopravce Leo Express letos hodlá začít s realizací svého plánu zprovoznit novou trať, která propojí řadu velkých evropských měst. Trasa o celkové délce 19 hodin by měla vést napříč čtyřmi zeměmi.

Navrhovaná vlaková trasa bude začínat v belgickém městě Ostende, její konec je pak plánován v hlavním městě našich sousedů, slovenské Bratislavě. Cestující se během cesty podívají do zhruba 50 zastávek napříč Belgií, Německem, Českem i Slovenskem, a budou tak moci navštívit jedny z hlavních lákadel evropského městského turismu.

Propojení významných evropských měst

Podle současných plánů by měl vlak z Ostende vyjíždět v 6:15 ráno. Společnost Leo Express uvedla, že se počítá s belgickými zastávkami v Bruggách, Gentu, Bruselu a Liège v Belgii. Následovat bude více než 20 německých měst včetně Kolína nad Rýnem, Hannoveru, Lipska a Drážďan. Okolo osmé hodiny večerní by pak měl vlak dorazit do Česka, odkud bude pokračovat do slovenských měst Kúty a Malacky, až nakonec krátce po jedné hodině ranní následujícího dne zastaví v Bratislavě. Zpáteční cesta by pak měla mít podobné časy odjezdu i příjezdu. Na schválení trasy se stále čeká kvůli problémům souvisejícím s infrastrukturou. Pokud dostane zelenou, předpokládá se, že ke spuštění dojde někdy mezi koncem roku 2024 a začátkem roku 2025.

Leo Express

Již brzy bychom se měli dočkat přímého vlakového spojení do Belgie

Leo Express aktuálně provozuje hned několik linek do zahraničí, především pak na Slovensko. Pohodlně se tak dostanete do Bratislavy, Košic či Prešova, tedy tří největších slovenských měst. Linky do západní Evropy, například do Německa, však stále chybí. Řešení by ale mohl přinést železniční dopravce European Sleeper, který chce v březnu zprovoznit novou linku propojující Prahu, Brusel a Amsterdam. Na palubě vlaku by pak neměly chybět lůžka a lehátka pro pohodlné několikahodinové cestování. European Sleeper pak bude zastavovat v Ústí nad Labem, Děčíně, Berlíně či Drážďanech.

Je příjemné vidět, že se dopravci snaží zlepšit propojení České republiky se zbytkem Evropy. Zatímco se donedávna zaměřovali spíše na východ a jihovýchod kontinentu, nové plány míří spíše na západ. Pro lidi, kteří nemají možnost cestovat vlastním automobilem, se tak otevřou nové možnosti pro turismus a poznávání evropských krás.

Mohlo by Vás zajímat

Podlaha
publikováno 21. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Chcete mít zářivé podlahy a beze šmouh? Vyzkoušejte tento účinný prostředek

Kontrola vin zdarma
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Jak si zdarma zkontrolovat auto před koupí? Ověřte si najeté kilometry, údaje o vozidlu i jeho pojištění

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

zavřít reklamu
×
Reklama